ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τραπέζι η παράταση «παγώματος» των δανειακών υποχρεώσεων

09:05 - 04 Ιαν 2021 | Οικονομία
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Στο τραπέζι η παράταση «παγώματος» των δανειακών υποχρεώσεων
Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ενεργοποιηθεί η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων χορήγησης της επιστρεπτέας προκαταβολής, με τις αιτήσεις να υποβάλλονται σε δύο φάσεις.

Σύμφωνα με σχετική απόφαση της κυβέρνησης θα ενεργοποιηθεί άμεσα η ηλεκτρονική πλατφόρμα myBusinessSupport, μέσω της οποίας θα γίνει ο πέμπτος γύρος της επιστρεπτέας προκαταβολής. Ωστόσο, θα υπάρχει μία ουσιαστική διαφορά σε σχέση με την τέταρτη φάση. Ειδικότερα, δε θα έχουμε μία αίτηση και αυτομάτως την πίστωση των χρημάτων στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων, αλλά η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις, όπως ακριβώς συνέβη και με τους τρεις πρώτους κύκλους.

Δηλαδή, οι ενδιαφερόμενοι θα εκδηλώνουν το αρχικό τους ενδιαφέρον για να χρηματοδοτηθούν μέσω της πέμπτης φάσης της επιστρεπτέας προκαταβολής και στη συνέχεια θα υπάρξει μία δεύτερη υπουργική απόφαση από το ΥΠΟΙΚ που θα καθορίζει τον μαθηματικό τύπο, βάσει του οποίου θα προκύπτουν και τα χρήματα που θα δικαιούται η κάθε επιχείρηση. Αξίζει να σημειωθεί πως και στην πέμπτη φάση, το 50% θα είναι μη επιστρεπτέο.

Όσον αφορά το θέμα των δανειακών υποχρεώσεων επιχειρήσεων και επαγγελματιών προς τις τράπεζες, είχε αποφασιστεί στο πλαίσιο του πρώτου lockdown από τον περασμένο Μάρτιο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο 9μηνη αναστολή. Αυτή η αναστολή ολοκληρώνεται ουσιαστικά μέσα στον Ιανουάριο, άρα κρίνεται απαραίτητο να υπάρξει μία παράταση.

Όπως δήλωσε σχετικά την Κυριακή ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στο Mega, η ελληνική κυβέρνηση τάσσεται αναφανδόν υπέρ του να υπάρξει παράταση του πλαισίου των 9 μηνών προκειμένου να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κρατήσουν «παγωμένες» τις δόσεις των δανείων τους για ένα επιπλέον χρονικό διάστημα. Οι αποφάσεις σχετικά με την απαιτούμενη παράταση του «παγώματος» των δανειακών υποχρεώσεων αναμένονται μέσα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το κατώτατο όριο ενίσχυσης για όσους συμμετάσχουν στον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής, είναι τα 1.000 ευρώ και πρόκειται για επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες που παρουσιάζουν πτώση τζίρου άνω του 20%.

Αριστοτέλης Παππάς

Τελευταία τροποποίηση στις 10:20 - 04 Ιαν 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.