ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έξτρα «πονοκέφαλος» στην εστίαση τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων στο δήμο Αθηναίων

09:12 - 12 Ιαν 2021 | Οικονομία
Έξτρα «πονοκέφαλος» στην εστίαση τα τέλη τραπεζοκαθισμάτων στο δήμο Αθηναίων
Σοβαρό ζήτημα με τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα στο δήμο Αθηναίων έχει προκύψει με την έλευση του 2021. Επιχειρηματίες της εστίασης καταγγέλλουν πως βρίσκονται άδικα χρεωμένοι με ληξιπρόθεσμες οφειλές και προσαυξήσεις σε αυτές.

Το Reporter δέχθηκε συγκεκριμένα σειρά καταγγελιών από επαγγελματίες εστίασης, που δηλώνουν πως βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάσταχτα πρόστιμα, λόγω κακής συνεννόησης με το δήμο για την πληρωμή των τελών για τραπεζοκαθίσματα.

Ο δήμος Αθηναίων μετά το πρώτο lockdown αποφάσισε να βοηθήσει τους επιχειρηματίες της εστίασης να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους και αποφασίστηκε απαλλαγή τελών για τους μήνες εφαρμογής του lockdown (15/03 – 25/05 και 01/11 – 31/12).

Παράλληλα, οι πληρωμές των τελών για τα τραπεζοκαθίσματα είχαν «παγώσει», λόγω του πρώτου lockdown και των γενικότερων δυσκολιών που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού. Από τη μεριά του δήμου δεν υπήρχει κάποια αξίωση για σχετικές πληρωμές, τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2020.

Τον Νοέμβριο, όμως, πριν από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας, προέκυψε το δεύτερο lockdown και τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν ξανά.

Έκτοτε, όπως αναφέρουν στο Reporter επαγγελματίες εστίασης, δεν υπήρξε κάποια επαφή με το δήμο, ούτε κάποια ενημέρωση για το πότε πρέπει να πληρωθούν τα συγκεκριμένα τέλη και υπήρξε η βεβαιότητα πως λόγω της κατάστασης που είναι «ασφυκτική» για τις περισσότερες επιχειρήσεις, θα υπήρχε νέα παράταση πληρωμής. Ο δήμος, ωστόσο, είχε διαφορετική άποψη.

Δεν έδωσε παράταση και τα χρέη αυτά θεωρούνται πλέον ληξιπρόθεσμα, ενώ μάλιστα όσες επιχειρήσεις δεν τα πλήρωσαν, βρίσκονται αντιμέτωπες με πρόστιμο 100% επί της οφειλής. Και δεν πρόκειται για λίγους που παρέλειψαν ή δεν μπόρεσαν να πληρώσουν.

«Θύμα» της συγκεκριμένης απόφασης είναι -χωρίς υπερβολή- η πλειοψηφία των επιχειρήσεων εστίασης του δήμου Αθηναίων, καθώς ο δήμος όχι απλά δεν επέκτεινε την παράταση πληρωμής (παρά την επιβολή του νέου lockdown) αλλά δεν τους ενημέρωσε καν πως αν δεν πληρώσουν έγκαιρα, θα δεχθούν μία τόσο μεγάλη ποινή.

Μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών επιχειρήσεων εστίασης, δεν κατάφεραν (είτε λόγω αδυναμίας είτε λόγω κακής πληροφόρησης) να καταβάλουν το τέλος που τους αναλογούσε εγκαίρως, με αποτέλεσμα να βρίσκονται επ' απειλή κυρώσεως προστίμου ίσου με το 100% της αξίας του τέλους. Για παράδειγμα, επιχείρηση στο Παγκράτι που δεν μπόρεσε να καταβάλει τέλος ύψους 1500 ευρώ θα βρεθεί αντιμέτωπη το 2021 με οφειλή 3000 ευρώ.

Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως ο ήδη πληττόμενος κλάδος της εστίασης βρίσκεται σε «αναμμένα κάρβουνα». Υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια από την κακή επικοινωνία με τον δήμο, που από τη μεριά του δηλώνει πως αποτελεί κανόνα ότι οι οφειλές κάθε έτους πρέπει να καταβάλλονται πριν αυτό εκπνεύσει. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες ζητούν επανεξέταση της απόφασης, καθώς το 2020 δεν ήταν μία «συνηθισμένη» χρονιά.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη κανονιστεί συνάντηση του Κύκλου επαγγελματιών εστίασης με τον αντιδήμαρχο Αθηναίων, κ. Βασίλη Κορομάντζο, ενώ αναμένεται να υπάρξουν αρκετές ακόμα συναντήσεις και με άλλους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου.

Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες εστίασης ζητούν:

  • • Παράταση καταβολής του τέλους έως ότου επανεκκινήσει τη λειτουργία του ο κλάδος
  • • 6-12 δόσεις για όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον Δήμο Αθηναίων
  • • Κατάργηση όλων των προσαυξήσεων για μη έγκαιρη καταβολή τελών του έτους 2020

Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.