ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πολιτισμός: Οικονομική στήριξη 14 εκατ. ευρώ

19:04 - 11 Φεβ 2021 | Οικονομία
Πολιτισμός: Οικονομική στήριξη 14 εκατ. ευρώ
Παροχή βοήθειας, ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ στον τομέα του πολιτισμού, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού και Επικρατείας.

Η οικονομική αυτή στήριξη, θα είναι άμεση και αφορά θέατρα, μουσικές σκηνές, χοροθέατρα, και χώρους συναυλιών και παραστάσεων.

Η ΚΥΑ που συνυπέγραψε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης, στοχεύει στην οικονομική ανακούφιση των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών των συγκεκριμένων τομέων του πολιτισμού, για τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2020, από τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν για την προστασία της δημόσιας υγείας. 

Να σημειωθεί πως από το Μάρτη 2020 μέχρι τώρα σχεδόν €300 εκατομμύρια έχουν διοχετευθεί στον κλάδο στο πλαίσιο της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας.

Συγκεκριμένα, επιπλέον των τακτικών επιχορηγήσεων και επιδοτήσεων του ΥΠΠΟΑ, στο πλαίσιο της πανδημίας έχουν διατεθεί στον κλάδο του πολιτισμού:

- €166 εκατομμύρια με τη μορφή αποζημίωσης ειδικού σκοπού, επιδότησης ασφαλιστικών εισφορών και επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους του κλάδου

- €30 εκατομμύρια μέσω του Μητρώου Καλλιτεχνών

- €26 εκατομμύρια μέσα από τακτικές προσκλήσεις, ειδικά προγράμματα και λοιπές επιχορηγήσεις μέσω του Μητρώου Πολιτιστικών Φορέων του ΥΠΠΟΑ

- €50 εκατομμύρια, ως έκτακτη επιχορήγηση του ΥΠΠΟΑ στους  εποπτευόμενους φορείς του σύγχρονου πολιτισμού, σημαντικό μέρος των οποίων προορίστηκε για την ανάθεση νέων έργων μέσα στην πανδημία

- €14 εκατομμύρια μέσω του νέου μέτρου που ανακοινώνεται την Πέμπτη 11/2

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη με δήλωσή της "επισημαίνει την εξαιρετικά εποικοδομητική  συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τα συναρμόδια Υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών. Από τη πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε η πανδημία, Μάρτιος 2020, η κυβέρνηση συνολικά μεριμνά για το σύνολο των εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν πληγεί χωρίς καμία εξαίρεση, συμπεριλαμβανομένων των δημιουργών και  επαγγελματιών του  Πολιτισμού”.

Αναφερόμενος στην ΚΥΑ, ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, κ. Νικόλας Γιατρομανωλάκης δήλωσε: "Το καίριο πλήγμα που έχει δεχθεί από την πανδημία COVID-19 ο κλάδος του πολιτισμού επιτάσσει την ουσιαστική στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών του κλάδου. Σε συνέχεια των ενεργειών που έχουν ήδη γίνει, προχωράμε στην εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου ενίσχυσης για τα θέατρα, τις μουσικές σκηνές, τα χοροθέατρα και τους χώρους συναυλιών και παραστάσεων. Άμεσο επόμενο βήμα είναι η εφαρμογή αντίστοιχου μέτρου οικονομικής ενίσχυσης των κινηματογραφικών αιθουσών. Η Πολιτεία έχει δεσμευτεί να στηρίζει τον κλάδο, όσο οι υγειονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν ή περιορίζουν σημαντικά την λειτουργία του, ενώ παράλληλα προχωρά σε κινήσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητά του".

Τελευταία τροποποίηση στις 19:06 - 11 Φεβ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.