ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αναβάθμισε την Ελλάδα η Standard and Poor’s

23:24 - 23 Απρ 2021 | Οικονομία
Αναβάθμισε την Ελλάδα η Standard and Poor’s
Θετικά νέα από τον οίκο αξιολόγησης Standard and Poor’s για την ελληνική οικονομία.

Ο διεθνής οίκος (κόντρα στις προβλέψεις) αναβάθμισε το βράδυ της Παρασκευής (23/4) την αξιολόγηση του ελληνικού αξιόχρεου κατά μία βαθμίδα, σε ΒΒ από ΒΒ-.

Η αξιολόγηση έχει μάλιστα θετικό outlook, με την S&P να εκτιμά ότι ενδέχεται να αυξήσει εκ νέου το ελληνικό rating εντός των επόμενων 12-18 μηνών.

Προϋπόθεση για αυτό θα είναι η ανάκαμψη της χώρας μετά την πανδημία και φυσικά αν αυτή αποδειχθεί αντάξια ή και ισχυρότερη των προβλέψεων. 

Ο οίκος προβλέπει ανάκαμψη της οικονομίας φέτος κατά 4,9% μετά την περυσινή ύφεση, βλέποντας περαιτέρω επιτάχυνση από το 2022 στο 5,8%.

Οπως αναφέρει, η κυβέρνηση επωφελείται από σημαντικά δημοσιονομικά μαξιλάρια ενώ η οικονομία θα δεχτεί πρόσθετη ώθηση από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. 

Παράλληλα, ο οίκος αναμένει ότι η κυβέρνηση θα επιταχύνει τις δομικές μεταρρυθμίσεις και τη βελτίωση του προϋπολογισμού, οδηγώντας σε πτωτική τροχιά το χρέος έναντι του ΑΕΠ

Για ιδιαίτερα θετική εξέλιξη έκανε λόγο σε δήλωσή του ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι επόμενες αξιολογήσεις

Στις 21 Μαΐου είναι η σειρά της Moody’s να αξιολογήσει την ελληνική οικονομία. Η τρέχουσα βαθμίδα είναι στο Βa3 με σταθερές προοπτικές.

Τέλος, στις 16 Ιουλίου είναι η σειρά της Fitch Ratings με αξιολόγηση ΒΒ και στις 17 Σεπτεμβρίου θα είναι η σειρά του καναδικού οίκου αξιολόγησης DBRS με ΒΒ (low).

Τελευταία τροποποίηση στις 00:35 - 24 Απρ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.