ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τα νέα βήματα για το «χτίσιμο» του μαξιλαριού ρευστότητας

09:02 - 06 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Τα νέα βήματα για το «χτίσιμο» του μαξιλαριού ρευστότητας
Με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των ταμειακών διαθεσίμων της χώρας κινείται το οικονομικό επιτελείο, που μετά τη χτεσινή επιτυχημένη έκδοση του 5ετούς ομολόγου, από την οποία άντλησε ποσό 3 δισ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο και την έκδοση εντόκων γραμματίων με αρνητικό επιτόκιο -0,40% και άντληση ποσού 1 δισ. ευρώ, σχεδιάζει τα επόμενα βήματα.

Παράλληλα, η διατήρηση ανοικτών διαύλων με τις αγορές αλλά και της αξιοποίησης του θετικού κλίματος που καταγράφεται επιταχύνει τις εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι στο 5ετές χτες ομόλογο προσφέρθηκαν πάνω από 20 δισ. ευρώ με το 85% από το εξωτερικό. Αναλυτικά το 30% της έκδοσης πήγε σε επενδυτές  από Βρετανία, 16% από Γαλλία, 14% από Γερμανία και Βόρεια Ευρώπη, 12% από Ισπανία και Πορτογαλία, 11% από Ιταλία. Το κόστος διαμορφώθηκε λίγο κάτω από 0,17%. Και καλύφθηκε κατά 43% διαχειριστές κεφαλαίων και 35% τράπεζες. Συμμετείχαν ακόμα και Ασφαλιστικά ταμεία με ένα (αξιόλογο) 5%. Μόνο 14% προέρχεται από hedge funds.

Τώρα το επόμενο βήμα αναμένεται πιθανότατα μέσα στο Μάιο με μια νέα έξοδο, ενδεχομένως με μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο. Οι εναλλακτικές είναι η 7ετία, η 10ετία και η 15ετία. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα έχει δανειστεί 9 δισ. ευρώ και μένουν περίπου άλλα 5-6 δισ. για την κάλυψη των φετινών δανειακών αναγκών που κυμαίνονται στα 14-15 δισ. ευρώ. Μάλιστα οι κινήσεις του ΟΔΔΗΧ είναι εμπροσθοβαρείς με τις εκδόσεις του 80% του χρέους να έχει γίνει στους 4 πρώτους μήνες του χρόνου.

20210506 002808

Παράλληλα, έστω και αν η συντριπτική πλειοψηφία του κρατικού χρέους της χώρας είναι θεσμικό (ESM κτλ) οι νέες φετινές εκδόσεις δίνουν ανάσες σε σχέση με το κόστος εξυπηρέτησής του. Ήδη, λόγω κυρίως της «ομπρέλας» της ΕΚΤ η «καμπύλη» είναι ενθαρρυντική για μια χώρα που απέχει από την επενδυτική βαθμίδα δυο θέσεις και δεν αναμένεται άμεσα να μπει. Χαρακτηριστικό είναι ότι το Φεβρουάριο του 2019, η χώρα δανειζόταν με 5ετή ομόλογα 2,5 δισ. ευρώ με 3,6% ετησίως) ενώ σήμερα δεν θα πληρώνει καθόλου τόκους ως το 2026.

Παράλληλα, στην προσπάθεια στήριξης των διαθεσίμων εντάσσεται και το πρόγραμμα της ΕΕ SURE. Υπενθυμίζεται ότι το SURE περιλαμβάνει δανεισμός με  δεκαπενταετή διάρκεια αποπληρωμής και μηδενικό επιτόκιο.

Η Ελλάδα έχει πάρει 2,7 δισ. ευρώ δάνεια από το SURE από τα οποία:

- Τα 1,7 δισ. ευρώ έχουν μηδενικό επιτόκιο και 5ετή περίοδο αποπληρωμής

- Το υπόλοιπο 1 δισ. ευρώ φέρει 0,3% επιτόκιο και εξόφληση σε βάθος 30 ετών

Επίκειται μια νέα δόση των 2,5 δισ. ευρώ που θα εκταμιευθεί τον Μάιο το συνολικό ύψος των δανείων από το SURE φθάνουν στα 5,2 δισ. ευρώ.  

Κι όλα αυτά χτίζουν και πάλι το περίφημο «μαξιλάρι» ρευστότητας με ποσά άνω των 30 δισ. από τα οποία τα 15,7 δισ. άθικτα «κλειδωμένα» στον ειδικό λογαριασμό  (για ώρα ανάγκης) του ESM.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:31 - 06 Μαϊ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.