ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μηνύματα και εύσημα Ρέγκλινγκ στην Αθήνα

09:13 - 12 Μαϊ 2021 | Οικονομία
Μηνύματα και εύσημα Ρέγκλινγκ στην Αθήνα
Θετικές αναφορές αλλά και παρατηρήσεις αναμένεται να συμπεριλάβει στα όσα θα πει σήμερα από την Αθήνα ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών όπου θα είναι βασικός ομιλητής. Παράλληλα θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα

Η επίσκεψη του Ευρωπαίου αξιωματούχου, που εκπροσωπεί και το μεγαλύτερο δανειστή της χώρας τον ESM,  έρχεται λίγο πριν τη δημοσιοποίησης της 10ης  έκθεση αξιολόγησης των θεσμών που θα δοθεί 26 Μαΐου στην δημοσιότητα και συνδέεται με μία ακόμη δόση ύψους 644 εκατ. ευρώ από τα ομόλογα που διακρατούν η ΕΚΤ και οι κεντρικές ευρωπαϊκές τράπεζες.

Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να μιλήσει θετικά για τα μέτρα στήριξης αλλά και να απευθύνει και συστάσεις για επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων με επίκεντρο τις εκκρεμείς συντάξεις, τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου και τον νέο πτωχευτικό νόμο και τη διαχείριση των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει και δημόσια ο κοινοτικός αξιωματούχος η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση τις μεταρρυθμίσεις μετά από μια περίοδοανάσχψεσης λόγω πανδημίας ενώ θα αναφερθεί στον κομβικό ρόλο που θα έχουν οι πόροι των 31 δισ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης που θα κινητοποιήσουν επενδύσεις 50 δισ. ευρώ ώς το 2026. Όπως αναμένεται θα αναφερθεί στην ανάγκη υπερβάσεων ώστε να γίνει έγκαιρα η απορρόφηση αυτών των πόρων.

Ενδιαφέρον θα έχει το τι θα πει ο επικεφαλής του ESM για τα χρέη της πανδημίας και για την δημοσιονομική πορεία της χώρας, αλλά και το δημόσιο χρέος που προβλέπεται να διαμορφωθεί φέτος στα 352,5 δισ. ευρώ ή στο 204,8% του ΑΕΠ.

Ειδικά ο επικεφαλής του ESM αναμένεται να τοποθετηθεί για τις αποφάσεις που ελήφθησαν για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου σε ιδιώτες, όπου μπαίνει σε εφαρμογή   νέο σχέδιο που προβλέπει εκκαθάριση- εξπρές  των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους έτσι ώστε στο τέλος του έτους τα κρατικά φέσια να μην ξεπερνούν τα 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τους νέους στόχους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές κατ΄ έτος δεν πρέπει να ξεπερνούν το 0,2% του ΑΕΠ ενώ θα υπάρχουν αυστηρές ρήτρες σε περίπτωση που το Δημόσιο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Επίσης με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτησή του για το νέο Πτωχευτικό όπιυ καταγράφονται καθυστερήσεις στο ζήτημα της σύστασης του φορέα που καλείται να αγοράζει από τους πλειστηριασμούς τα ακίνητα των ευάλωτων οφειλετών και εν συνεχεία να τους τα επαναμισθώνει για μία 12ετία. Ο φορέας δεν θα είναι έτοιμος  την 1η Ιουνίου, ημερομηνία κατά την οποία τίθεται σε ισχύ ο πτωχευτικός  για τα φυσικά πρόσωπα.

Προφανώς το θέμα των εργασιακών όπου σήμερα αναμένονται εξελίξεις θα είναι στο μενού καθώς υπάρχει δέσμευση για ψήφιση νέου νόμου μετά από συζήτηση και συμφωνία με τους θεσμούς.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.