ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Κλειδώνει» η ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας

08:27 - 09 Ιουλ 2021 | Οικονομία
«Κλειδώνει» η ρύθμιση για την αποπληρωμή των χρεών της πανδημίας
Στην τελική ευθεία φαίνεται να βρίσκεται η συμφωνία θεσμών κυβέρνησης για το θέμα της ρύθμισης αποπληρωμής των χρεών που συσσωρεύτηκαν εν μέσω πανδημίας, που αποτελεί «κλειδί» για την επιβίωση πολλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών, αλλά και για την ανάσχεση της ανεργίας και των λουκέτων σε πολλές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να υπάρξει σχετική ενημέρωση για ένα ζήτημα που αποτελεί ένα από τα βασικά σημεία της 11ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι, το οικονομικό επιτελείο επιδιώκει την διεύρυνση των δόσεων εξόφλησης των κορονοχρεών σε 60 ή 72 δόσεις ή και παραπάνω. Τα χρέη αφορούν οφειλές από τον Μάρτιο του 2020.

Όπως φαίνεται, η λύση που προκρίνεται είναι αυτή των 60 έντοκων δόσεων, κάτι που βέβαια είναι μακριά από το αίτημα των φορέων της αγοράς και δη των μικρομεσαίων που επιδίωκαν έναν αριθμό 100 δόσεων . Ουσιαστικά, οι νέα ρύθμιση για τις 60 δόσεις βασίζεται στην υφιστάμενη των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων η οποία πλέον εμπλουτίζεται.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μάιο οι απλήρωτοι φόροι αυξήθηκαν κατά 275% και ανήλθαν σε 315 εκ. ευρώ έναντι 84 εκ. ευρώ τον ίδιο μήνα πέρυσι ενώ αύξηση κατέγραψε και ο αριθμός των οφειλετών σε 3.905.073 έναντι 3.853.889 τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Στους πρώτους 5 μήνες του έτους οι κόκκινες οφειλές από φόρους έφτασαν τα 2,647 δισ. ευρώ από 2,365 δισ. ευρώ την ίδια περίοδο το 2020 σημειώνοντας αύξηση κατά 12% και το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος στην εφορία έφτασε τα 109,084 δισ. ευρώ.

Βέβαια, στο νέο σχήμα εξόφλησης των οφειλών της πανδημίας θα μπορούν να ενταχθούν όσο επλήγησαν από την πανδημία, δηλαδή:

  • Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
  • Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που επλήγησαν από την κρίση, παρουσιάζοντας μείωση του τζίρου, και υπάγονται στις λίστες με τους πληττομένους.
  • Οι εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια επαγγελματικής στέγης, πρώτης κατοικίας ή φοιτητικής στέγης.

Με τα σημερινά δεδομένα, οι οφειλές προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία που έχουν παγώσει έως το τέλος του 2021 μπορούν να εξοφληθούν σε 24 άτοκες μηνιαίες δόσεις ή σε 48 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εκκίνηση αποπληρωμής των χρεών στην εφορία που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης το Μάρτιο του 2020 από  τον Ιανουάριο του 2022. Επίσης, ο αριθμός των έντοκων δόσεων και το ύψος τους καθορίζεται με βάση το προφίλ του ενώ στη ρύθμιση εντάσσονται και οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να παίρνει το πράσινο φως από τος θεσμούς για την αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις για όσους τις έχασαν την περίοδο της πανδημίας.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 09 Ιουλ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.