ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Capital Economics: Ισχυρή ανάκαμψη στην ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο-Μεγάλο ερωτηματικό ο τουρισμός

22:35 - 04 Αυγ 2021 | Οικονομία
Capital Economics: Ισχυρή ανάκαμψη στην ευρωζώνη το γ’ τρίμηνο-Μεγάλο ερωτηματικό ο τουρισμός
Ένα ανοδικό τρίτο τρίμηνο «βλέπει» για τις χώρες της ευρωζώνης η επενδυτική τράπεζα, Capital Economics, φέρνοντάς τες ένα «βήμα» πιο κοντά στα προ πανδημίας επίπεδα.

Ειδικότερα, σε νέα της έκθεση, η Capital Economics θεωρεί ότι ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 2% στο γ’ τρίμηνο, καθώς η επιχειρηματική όσο και η καταναλωτική εμπιστοσύνη θα κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Ωστόσο, ενώ όλα φαίνεται ότι βαίνουν ομαλά, ο κλάδος του τουρισμού εξακολουθεί να προβληματίζει.

Κι αυτό διότι, παρά την μεγάλη αύξηση στα ταξιδιωτικά νούμερα τις τελευταίες εβδομάδες, ο κλάδος παραμένει κάτω από τα συνήθη επίπεδα.

«Η κύρια εξαίρεση (του θετικού κλίματος) αφορά τον τουριστικό κλάδο. Παρότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση στον αριθμό των πτήσεων τις τελευταίες εβδομάδες, είναι ακόμη μακριά από τα φυσιολογικά επίπεδα» σημειώνει η Capital Economics. 

Μάλιστα, για να υπάρξει περαιτέρω βελτίωση του κλάδου, η επενδυτική τράπεζα θεωρεί ως βασική παράμετρο την άρση των εναπομεινάντων ταξιδιωτικών περιορισμών.

Βέβαια, όπως έχει καταστεί αντιληπτό το τελευταίο διάστημα, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου βέβαιο, δεδομένης της διασποράς της μετάλλαξης Δέλτα.

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η Capital Economics «βλέπει» πως διατηρούνται οι πληθωριστικές πιέσεις, κυρίως σε μεγάλες χώρες όπως η Γερμανία, καθώς ο δείκτης ανέβηκε πάνω από το 2% τον Ιούλιο και ο δείκτης τιμών παραγωγού διαμορφώθηκε σε διψήφιο νούμερο παραπέμποντας σε συνεχιζόμενη ενίσχυση του, τους επόμενους μήνες.

Η Capital Economics εμφανίζεται πεπεισμένη πως ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει στην Ευρωζώνη πάνω από το 3% προς τα τέλη της χρονιάς, πριν αρχίσει και πάλι να υποχωρεί από την ερχόμενη χρονιά, κάτω από το όριο-στόχο του 2% που θέτει η ΕΚΤ.

Σε σχέση με την ανεργία, μετά την πτώση του δείκτη τον Ιούνιο, ο διεθνής οίκος θεωρεί πως η απασχόληση και οι προσλήψεις θα συνεχιστούν με φόντο την οικονομική ανάκαμψη. Ήδη στις περισσότερες χώρες η ανεργία έχει υποχωρήσει από τα υψηλά του περασμένου καλοκαιριού, όμως παραμένει αρκετά ψηλότερα σε σχέση με πριν την πανδημία.

Επομένως η ανεργία στην Ευρωζώνη θα υποχωρήσει αργά και σταδιακά μέσα στον επόμενο ένα ή και δύο χρόνια, σύμφωνα με την τράπεζα.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:57 - 04 Αυγ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.