ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κοστέλο για Ταμείο Ανάκαμψης: Προσοχή στα χρονοδιαγράμματα-Έχετε κακό ιστορικό επενδύσεων

17:48 - 29 Σεπ 2021 | Οικονομία
Κοστέλο για Ταμείο Ανάκαμψης: Προσοχή στα χρονοδιαγράμματα-Έχετε κακό ιστορικό επενδύσεων
Ο Ντέκλαν Κοστέλο, ως επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα, έχει γνωρίσει από την καλή και από την ανάποδη τη χώρα μας. Γνωρίζει καλά τις μεγάλες προσπάθειες για να βγει από το πρόγραμμα και να ανακάμψει, καθώς, όμως και τις παθογένειες της. Από νέο πόστο τώρα, ως αναπληρωτής γενικός διευθυντής της διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν, μιλά για το Ταμείο Ανάκαμψης και στέκεται ιδιαίτερα στην έγκαιρη εφαρμογή των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει.

Μιλώντας σήμερα στο συνέδριο που συνδιοργάνωσε η Κομισιόν και ο ΙΟΒΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης τόνισε ότι τα έργα και οι μεταρρυθμίσεις του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να ξεκινούν και να ολοκληρώνονται με βάση το συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα. Ειδικά για την Ελλάδα εντόπισε το ενδεχόμενο πρόβλημα στον τομέα των επενδύσεων όπου υπάρχει κακό ιστορικό για την χώρα. Τόνισε πάντως ότι τα πράγματα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση "Τα χρήματα είναι πολλά. Μόνο οι επιχορηγήσεις φτάνουν το 9% του ΑΕΠ και εμείς θα εκταμιεύουμε περίπου ποσά ίσα με το 1% του ΑΕΠ κάθε εξάμηνο προς την Ελλάδα", είπε χαρακτηριστικά. 

Ο κ. Κοστέλο σημείωσε ακόμα πως στις Βρυξέλλες υπάρχουν πολλές θετικές γνώμες για το ελληνικό σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς όπως είπε αντιμετωπίζει χρόνιες παθογένειες της ελληνικής οικονομίας όπως η λειτουργία του δημοσίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και καλύπτει την καθυστέρηση στην ψηφιοποίηση της οικονομίας.

Σημείωσε επίσης ότι σε αυτή τη φάση η συνεργασία με τις ελληνικές αρχές είναι υποδειγματική: "Για πρώτη φορά μέσα σε πολλά χρόνια έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούμε με την ελληνικές αρχές και να βρίσκουμε στελέχη που μπορούν να λύσουν προβλήματα" είπε χαρακτηριστικά

Τόνισε ότι και ο ίδιος ο μηχανισμός του Ταμείου αντιμετώπισε προβλήματα στα πρώτα του βήματα. Όπως είπε υπήρχαν πολλές αμφιβολίες για το κατά πόσο θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά "δείξαμε πως μπορεί να λειτουργήσει και το ελληνικό παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό αυτού".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.