ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 18 ευρώ η επιδότηση στο ρεύμα-Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης

11:33 - 08 Οκτ 2021 | Οικονομία
Στα 18 ευρώ η επιδότηση στο ρεύμα-Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης
Μέτρα για την υποστήριξη των νοικοκυριών στην ενεργειακή κρίση, που φέρνει μεγάλη αύξηση τιμών ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση. Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης.

"Λαμβάνουμε μέτρα συνολικού κόστους σχεδόν 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθούν τα νοικοκυριά", ανακοίνωσε εισαγωγικά ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας και δήλωσε ότι πρόκειται για αναγκαία δράση, καθώς οι ανατιμήσεις αποτελούν απειλή για την ανάκαμψη. Ειδικά στην ενέργεια, οι ανατιμήσεις αποτελούν ενεργειακή κρίση -παροδική μεν αλλά οξεία, η οποία πλήττει την οικονομία με μεγαλύτερη ένταση και έκταση από τις αρχικές προβλέψεις, με αυξημένο βάρος στα νοικοκυριά.

Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση είναι, όπως τόνισε, αναγκασμένη να αλλάξει το δημοσιονομικό σχεδιασμό της, για να καλύψει αυτή την έκτακτη ανάγκη.

Για την αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης λαμβάνονται στοχευμένα μέτρα.

Επιγραμματικά:

Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα και θα φτάσει τα 326 εκατ. Ευρώ.

Αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης (+36% έως και +68%) για πάνω από 1 εκατομμύριο νοικοκυριά. Επίσης Θα είναι διπλάσια η προσαύξηση (20% αντί 10%) για κάθε παιδί

Αναλυτικότερα, όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας

"1ον. Το Κράτος ενισχύει την έκπτωση ηλεκτρικού ρεύματος, με διπλασιασμό αυτής μέχρι το τέλος του έτους, και με ιδιαίτερη πρόνοια για τα νοικοκυριά που λαμβάνουν κοινωνικό τιμολόγιο.

Το συνολικό κόστος της έκπτωσης υπολογίζεται στα 326 εκατ. ευρώ.

2ον. Το Κράτος ενισχύει το επίδομα θέρμανσης, με διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων ένταξης σε αυτό.

Έτσι, το ύψος του επιδόματος αυξάνεται κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, κατά 49% για τα νοικοκυριά με 1 τέκνο, κατά 59% για τα νοικοκυριά με 2 τέκνα και κατά 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Το επίδομα για κάθε τέκνο προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10% που ίσχυε έως σήμερα.

Και το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

Ο αριθμός των νοικοκυριών που θα αιτηθούν και θα λάβουν την ενίσχυση για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης εσωτερικής καύσης, φυσικού αερίου, υγραερίου, καυσόξυλων και βιομάζας, λαμβάνοντας υπόψη τηδιεύρυνση των κριτηρίων, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο.

Το συνολικό κόστος του επιδόματος υπολογίζεται στα 168 εκατ. ευρώ.

«Συνολικά το πακέτο ανέρχεται στα 500 εκ που αφαιρούν πόρους από αλλού, αλλά προστατεύουν νοικοκυριά. Όπως είναι αντιληπτό αναπροσαρμόζονται οι  στόχοι της οικονομικής πολιτικής αλλά κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο γα τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας.

Ρεύμα και φυσικό αέριο

Παρουσιάζοντας τα μέτρα για την επιδότηση των λογαριασμών ενέργειας ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας σημείωσε ότι η επιδότηση ανά λογαριασμό πάει στα 18 ευρώ καθώς ενώ γι όσους έχουν κοινωνικό τιμολόγιο η επιδότηση ανά λογαριασμό πάει στα 24 ευρώ.
Επιπλέον η ΔΕΠΑ Εμπορίας προωθεί έκπτωση 15% στα τιμολόγια και βέβαια αναμένεται να προωθήσει σε άλλους παρόχους επιπλέον έκπτωση για να μετακυλιστεί στην αγορά.
Πιο συγκεκριμένα η ΔΕΠΑ Εμπορίας θα παράσχει έκπτωση 15% στους πελάτες της, που είναι είτε μονάδες παραγωγής ρεύματος είτε πάροχοι στη λιανική αερίου αλλά και στις θυγατρικές της. Στη συνέχεια θα μπορούν όσες εταιρίες προμηθεύουν στη λιανική καταναλωτές να μεταφέρουν  την έκπτωση αυτή. 
Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας οι πόροι για τις επιδοτήσεις της πολιτείας θα προέλθουν από τις δημοπρασίες των ρύπων. Στο ειδικό Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης θα διατεθούν 400 εκ. ευρώ έναντι 150 εκ. ευρώ, που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός. Από τα 400 εκ. πάνω από 300 εκ. ευρώ θα αξιοποιηθούν για τις απευθείας επιδοτήσεις των νοικοκυριών. «Κανένας απροστάτευτο νοικοκυριό δε θα μείνει σε  αυτήν την κρίση» ανέφερε ο κ. Σκρέκας.

Επίδομα θέρμανσης

Στα 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται το συνολικό ποσό για το επίδομα θέρμανσης όπως τόνισε κατά την εξειδίκευση των μέτρων για την στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην κρίση τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, νωρίτερα σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Όπως είπε ο κ. Σκυλακάκης «η ενεργειακή κρίση είναι για την Ελλάδα μια ακόμη εξωγενής κρίση που καλείται να αντιμετωπίσει η Κυβέρνησή μας, μετά την πανδημική, την κλιματική, τη μεταναστευτική και την κρίση επιθετικότητας της Τουρκίας. Η αύξηση των τιμών έχει επιπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη και ακόμα περισσότερο στις βορειότερες χώρες, που υπάρχει μεγάλο ποσοστό επιβάρυνσης των οικογενειακών προϋπολογισμών για τις δαπάνες θέρμανσης. Με δεδομένο ότι οι αυξήσεις αφορούν ακριβά, εισαγόμενα και ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα και τον λιγνίτη, μέσω της αύξησης του κόστους των ρύπων, αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία η πολιτική της Κυβέρνησης για την ταχύτατη μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και την εγχώρια παραγωγή ρεύματος από τις πολύ φτηνότερες, πλέον, ανανεώσιμες πηγές, που η χώρα μπορεί να διαθέτει σε αφθονία.»

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών «οι αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης συμπληρώνουν τη μεταρρύθμιση που έγινε το προηγούμενο έτος, όταν περιλάβαμε στο κοινωνικό αυτό μέτρο πρόσθετα καύσιμα (φυσικό αέριο, πέλετ, υγραέριο και καυσόξυλα) και μετρήσαμε, με βάση μια εξαιρετική μελέτη της ΕΜΥ, τις θερμαντικές ανάγκες σε κάθε οικισμό και γειτονιά της Ελλάδας, ώστε η βοήθεια αυτή να δίνεται με δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα. Με τη βοήθεια και του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το επίδομα, φέτος ειδικά, διευρύνεται τόσο στο ύψος όσο και σε ό,τι αφορά τον αριθμό των δικαιούχων, ώστε να καλύψει πολύ μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών.»

Συγκεκριμένα με βάση τον κ. Σκυλακάκη προβλεπεται:

Αύξηση ύψους επιδότησης  Το ύψος του επιδόματος αυξάνεται για μια μέση οικογένεια με δύο παιδιά 59%. Η αύξηση κυμαίνεται από 36% για τα νοικοκυριά χωρίς τέκνα, μέχρι 68% για νοικοκυριά με 3 τέκνα.

Αναλυτικά:

o Αυξάνεται η βάση υπολογισμού του επιδόματος,από 220 ευρώ, στα 300 ευρώ (αυτό το ποσό πολλαπλασιάζεται με τις βαθμοημέρες, που αποτελούν έναν συντελεστή που κυμαίνεται από 0,12 έως 1,62 ανάλογα με το ψύχος της περιοχής).

o Το επίδομα για κάθε τέκνο θα προσαυξάνεται κατά 20%, αντί για 10%, που ίσχυε έως σήμερα.

o Το ελάχιστο επίδομα αυξάνεται στα 100 ευρώ, από 80 ευρώ.

o Το μέγιστο επίδομα αυξάνεται στα 750 ευρώ, από 650 ευρώ.

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Τελευταία τροποποίηση στις 12:57 - 08 Οκτ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.