ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Xρυσές Λίρες: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις το 3ο τρίμηνο του 2021 Κύριο

08:13 - 15 Οκτ 2021 | Οικονομία
Xρυσές Λίρες: Αυξήθηκαν οι πωλήσεις το 3ο τρίμηνο του 2021
Ο απεγκλωβισμός των πολιτών από την πανδημία που ξαναέφερε τον κόσμο στα γκισέ των τραπεζών, οι πληρωμές φόρων (εισοδήματος, ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ) αλλά και οι πολλοί γάμοι του καλοκαιριού είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πωλήσεις χρυσών λιρών το φετινό 3ο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τράπεζας Ελλάδος, στη διάρκεια του τρίτου τριμήνου εκποιήθηκαν 13.874 χρυσές λίρες. Ήτοι 20,8% περισσότερες από τις πωλήσεις που έγιναν στο δεύτερο τρίμηνο (11.488) του τρέχοντος οικονομικού έτους. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εκποιήσεις λιρών που έγιναν στο τρίτο τρίμηνο, ήταν οι μεγαλύτερες που έχουν καταγραφεί στα 4 τελευταία τρίμηνα.  Η συνολική εκτιμώμενη αξία των ρευστοποιήσεων  έφθασε στα επίπεδα των 11,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4,8 εκατ. ευρώ υπολογίζεται ότι ήταν η κεφαλαιακή συγκομιδή των πωλητών στο τρίτο φετινό τρίμηνο.

Ωστόσο, οι εφετινές πωλήσεις ήταν μειωμένες κατά  56% σε σχέση με το 9μηνο του 2020 όταν και είχαν εκποιηθεί 74.280 χρυσές λίρες. Φαίνεται δηλαδή ότι η ένταση των πωλήσεων μειώθηκε δραστικά. Είτε γιατί οι κάτοχοι λιρών είχαν μικρότερες ανάγκες για άντληση ρευστότητας, είτε γιατί δεν τους ικανοποιούσαν οι τιμές που προσέφερε η τράπεζα Ελλάδος,  είτε για λόγους που σχετίζονται με την πανδημία, είτε ακόμη και γιατί μειώθηκε το προς πώληση «στοκ».

Στη διάρκεια των 2 πρώτων τριμήνων του 2021 παρατηρήθηκε μείωση των ρευστοποιήσεων των χρυσών λιρών. Το κυρίαρχο στοιχείο που ερμηνεύει το «στέγνωμα» στις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών, είναι τα  εφαρμοζόμενα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία. Τα οποία και δυσκόλευσαν  την πρόσβαση στα ειδικά γκισέ που υπάρχουν στα κεντρικά της Τραπέζης της Ελλάδος. Ταυτόχρονα όμως το πάγωμα των δόσεων σε καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια περιόρισε τις αγοραπωλησίες χρυσών λιρών αφού δεν υπήρξε  ανάγκη για ρευστό από τα νοικοκυριά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.