ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχεται παράταση στην έκπτωση 15% για εφάπαξ πληρωμή

09:04 - 06 Δεκ 2021 | Οικονομία
Επιστρεπτέα προκαταβολή: Έρχεται παράταση στην έκπτωση 15% για εφάπαξ πληρωμή
Σοβαρό ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στην προθεσμία εφάπαξ εξόφλησης της επιστρεπτέας προκαταβολής με επιπλέον έκπτωση 15%, έως τις αρχές του 2022, εξετάζει να δώσει στους δικαιούχους το υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι η αρχική διορία για εφάπαξ πληρωμή λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Εν αναμονή της ανάρτησης των ποσών που πρέπει να επιστρέψουν περίπου 700.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας το πρωί της Κυριακής (5/12) στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN, άφησε ανοιχτό το «παράθυρο» για παράταση στην αποπληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μία δόση.

Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, «υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο να δώσουμε άλλη μία παράταση στην αξιοποίηση του 15%. Δηλαδή να μπούμε και λίγο στο 2022 ώστε ο πολίτης που έχει τη δυνατότητα να έχει επιπλέον έκπτωση 15%, να μην την εξαντλήσει στο τέλος του έτους, αλλά να καλύψει και ένα μικρό χρονικό διάστημα του 2022. Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε. Σε κάθε περίπτωση διευκολύνουμε την κοινωνία».

Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει το ενδεχόμενο παράτασης, καθώς η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δεν έχει ολοκληρώσει ακόμα τους ελέγχους που απαιτούνται για να αναρτηθούν τα ποσά που πρέπει να επιστραφούν.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, όσοι έχουν λάβει επιστρεπτέα προκαταβολή θα καταβάλουν, ανάλογα με τη μείωση τζίρου που είχαν, έως το 50% του ποσού σε 60 άτοκες δόσεις.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Οικονομικών, από τα σχεδόν 8,3 δισ. ευρώ που χορηγήθηκαν στις επιχειρήσεις ως επιστρεπτέα προκαταβολή, θα επιστρέψουν στα δημόσια ταμεία τα 3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία των εσόδων, δεδομένου ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι το Νοέμβριο είχαμε υπέρβαση στα έσοδα του κράτους κατά 480 εκατ. ευρώ. Εκτίμησε, δε, ότι στη σημερινή (6/12) συνεδρίαση του Eurogroup αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης, ύψους 767 εκατ. ευρώ, που θα καταστήσουν ακόμα πιο βιώσιμο το ελληνικό χρέος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.