ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τελική ευθεία για πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ και πρώτου μνημονίου

08:56 - 07 Δεκ 2021 | Οικονομία
Τελική ευθεία για πρόωρη αποπληρωμή ΔΝΤ και πρώτου μνημονίου
Η επίτευξη συμφωνίας για τη νέα κυβέρνηση στη Γερμανία ανοίγει το δρόμο στην Ελλάδα για την πρόωρη αποπληρωμή του υπολοίπου των δανείων προς το ΔΝΤ, καθώς και ενός σημαντικού ποσού από τα διμερή δάνεια του πρώτου μνημονίου.

Η διαδικασία, παρά τη δεδομένη πρόθεση της ελληνικής πλευράς είχε καθυστερήσει επειδή κρίθηκε πως θα πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η διαδοχή της Άνγκελα Μέρκελ στη Γερμανία, να συγκληθεί η νέα Βουλή της χώρας και κατόπιν εισήγησης του νέου υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ να δώσει την έγκρισή της. Αυτό αναμένεται να γίνει στις αρχές του 2022.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup τη Δευτέρα (6/12), πάντως, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν ότι η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο πρόωρης αποπληρωμής του υπολειπόμενου ποσού του δανείου της με το ΔΝΤ, καθώς και την μερική προπληρωμή των διμερών δανείων που σχετίζονται με τις πληρωμές του 2022 και του 2023. 

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε «ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι το Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της χώρας μας να προχωρήσει στις συγκεκριμένες πρόωρες αποπληρωμές».

Στις αρχές του 2022 λοιπόν αναμένεται να προχωρήσει η αποπληρωμή του υπολοίπου από τα δάνεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου προς την Ελλάδα, ύψους 1,8 δισ. ευρώ, καθώς και η πρώτη αποπληρωμή των 5,3 δισ. ευρώ από το διμερές δάνειο των συνολικά 52,3 δισ. ευρώ που πήρε η Ελλάδα κατά το πρώτο μνημόνιο.  Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την συνεδρίαση, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ δεσμεύτηκε ότι θα ολοκληρώσει στις αρχές   του επόμενου χρόνου την εισήγηση του προς το συμβούλιο, με την οποία ο Οργανισμός θα συστήνει την πρόωρη αποπληρωμή εκ μέρους της Ελλάδας συνολικά 7,2 δισ  ευρώ για την αποπληρωμή του χρέους. 

Τελευταία τροποποίηση στις 09:17 - 07 Δεκ 2021
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.