ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 5 κίνδυνοι για την Ελλάδα το 2022

19:57 - 11 Ιαν 2022 | Οικονομία
Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: 5 κίνδυνοι για την Ελλάδα το 2022
Μεγάλη έρευνα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ υπογραμμίζει τους μεγαλύτερους κινδύνους για την Ελλάδα τη χρονιά που μόλις ξεκίνησε. Συνολικά, 12.000 ηγέτες από τον επιχειρηματικό και πολιτικό κόσμο κλήθηκαν να απαντήσουν στην ερώτηση: «Ποιοι πέντε κίνδυνοι αποτελούν μία κρίσιμη απειλή για τη χώρα σας για τα επόμενα δύο χρόνια;» και οι απαντήσεις τους έχουν ξεχωριστό ενδιαφέρον.

Το Φόρουμ ακυρώθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, λόγω πανδημίας, ωστόσο, τα αποτελέσματα της έρευνα δημοσιεύθηκαν και μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν σημαντικές αναφορές και για την Ελλάδα.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έδωσαν οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες, η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της την κρίση χρέους. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή, οι κίνδυνοι τους οποίους αντιμετωπίζει η Ελλάδα από την κλιματική κρίση θεωρούνται σοβαρότεροι.

- Μία παρατεταμένη περίοδος οικονομικής στασιμότητας, που θα φέρει χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και θα κρατήσει για πολλά χρόνια, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα το 2022.

- Τα ακραία καιρικά φαινόμενα θεωρούνται ο δεύτερος μεγαλύτερος κίνδυνος τον οποίο αντιμετωπίζει η Ελλάδα για το 2022 και το 2023. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την απώλεια ανθρώπινης ζωής, τη ζημιά στα οικοσυστήματα, την καταστροφή περιουσίας και την πρόκληση οικονομικής ζημιάς. Τέτοια ακραία φαινόμενα θεωρούνται οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι καύσωνες, οι τυφώνες κτλ.

- Τρίτος μεγαλύτερος κίνδυνος θεωρείται πως είναι μία κρίση χρέους (είτε αυτή αφορά το κράτος και το δημόσιο χρέος είτε ένα κύμα χρεοκοπιών ανάμεσα στις επιχειρήσεις).

Στην τέταρτη θέση ανάμεσα στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι αυτός της σύγκρουσης μεταξύ χωρών.  Οι συγκρούσεις αυτές, σύμφωνα με το WEF, μπορεί να πάρουν τη μορφή βιολογικών, χημικών  ή φυσικών επιθέσεων, κυβερνοεπιθέσεων, στρατιωτικών επεμβάσεων, proxy war (πολέμου δι’  αντιπροσώπων) κτλ.

Την  πεντάδα των μεγαλύτερων κινδύνων για την Ελλάδα συμπληρώνουν οι ψηφιακές ανισότητες. Πρόκειται για την αποσπασματική ή άνιση πρόσβαση σε κρίσιμα ψηφιακά δίκτυα και τεχνολογίες, ως αποτέλεσμα των άνισων επενδυτικών δυνατοτήτων, της έλλειψης των αναγκαίων δεξιοτήτων στο εργατικό δυναμικό, της ανεπαρκούς αγοραστικής δύναμης, των κρατικών περιορισμών και/ή των πολιτισμικών διαφορών.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.