ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ενέργεια: Συγκρατημένη κυβερνητική αισιοδοξία για τις τιμές φυσικού αερίου

13:27 - 21 Ιαν 2022 | Οικονομία
Ενέργεια: Συγκρατημένη κυβερνητική αισιοδοξία για τις τιμές φυσικού αερίου
Οι τιμές φυσικού αερίου καταγράφουν αποκλιμάκωση τις τελευταίες δυο εβδομάδες και αυτό δημιουργεί μια αίσθηση αισιοδοξίας με βάση όσα ανέφερε το πρωί της Παρασκευής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικων Θεόδωρος Σκυλακάκης μιλώντας στον Ρ/Σ Real fm. Σημείωσε, δε, πως η τιμή του φυσικού αερίου δε θα ξαναγυρίσει βέβαια στα 15 με 20 ευρώ που ήταν πέρυσι αλλά δε θα εκτιναχθεί στα 150 ευρώ, που ήταν το Δεκέμβριο.

Να σημειωθεί ότι με βάση εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου για κάθε 10 ευρώ που αυξάνεται στη διεθνή τιμή το φυσικό αέριο, υπάρχει κόστος 600 εκατ. ευρώ στην οικονομία μας. Παράλληλα τάχθηκε κατά των μειώσεων σε ΕΦΚ των ενεργειακών προϊόντων καθώς δεν υπάρχει «μαγικός τρόπος να καλυφθεί το κενό των 3,5 δισεκ. που θα άφηνε μια πιθανή κατάργησή τους».

Στο μεταξύ με μειωμένες προσδοκίες για την υιοθέτηση μιας κοινής ευρωπαϊκής στάσης διεξάγεται η  άτυπη συνάντηση σήμερα των 27 υπ. Ενέργειας στην γαλλική πόλη Αμιένη. Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας αναμένεται να θέσει και πάλι όλο το πλέγμα των προτάσεών του για μια κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση του όλου ζητήματος. Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα στηρίζει τη γαλλική πρωτοβουλία μαζί με Ισπανία, Ιταλία, Ελλάδα και Ρουμανία και άλλα κράτη μέλη για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας ενεργειακής στρατηγικής, που όμως συναντά την απροθυμία των βορείων.

Πάντως η Γαλλική προεδρία  έχει βάλει ως στόχο στην ατζέντα της «την προστασία των καταναλωτών από τις εξαιρετικά ασταθείς και ιστορικά υψηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκοντας παράλληλα την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ένωσης», όπως αναφέρεται στα επίσημα κείμενα.

«Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σε κεντρικό επίπεδο ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι στις εξαιρετικές αυξήσεις ενέργειας», δήλωσε τον περασμένο Δεκέμβριο ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προσερχόμενος στο τελευταίο για το 2021 Συμβούλιο των Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες.

Όπως δήλωσε, «εάν επαληθευθούν οι προβλέψεις των αγορών, οι Ευρωπαίοι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 350 δισ. ευρώ το 2022 εξαιτίας των αυξήσεων στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Απέναντι σε αυτή την εξαιρετική κατάσταση δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός σε κεντρικό επίπεδο, ώστε να στηρίξουμε τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι σε αυτές τις μεγάλες ανατιμήσεις στο κόστος ενέργειας».

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.