ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Στο 1,5%-2% ο πληθωρισμός φέτος-«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης

16:16 - 01 Φεβ 2022 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Στο 1,5%-2% ο πληθωρισμός φέτος-«Παράθυρο» για νέα μέτρα στήριξης
Στα ίδια επίπεδα εκτιμά ότι θα κινηθεί ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες και θα διαμορφωθεί στο 1,5%-2% στο σύνολο του έτους έναντι πρόβλεψης περί 1% ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τα όσα είπε στον RealFM, μέσα στο πρώτο 3μηνο η άνοδος του δείκτη υπολογίζεται περί το 5%, ενώ, όπως πρόσθεσε, μετά θα υπάρχει αποκλιμάκωση.

Βέβαια, ευχήθηκε να μην υπάρχουν εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας που να επιτείνουν το πρόβλημα.

«Η κρίση στην Ευρώπη είναι κυρίως ενεργειακή και εκεί οφείλεται η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού. Έχει κρατήσει περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις και έχει μεγαλύτερη ένταση. Εκτιμάται ότι θα διατηρηθεί ο πληθωρισμός στο ίδιο ύψος τους επόμενους λίγους μήνες.

Έχουμε ήδη αναλάβει μια σειρά πρωτοβουλίες και αν δείτε στο εξωτερικό είναι εφάμιλλες ή πιο γενναίες.

Θα πρέπει η χώρα να μειώσει, όπως και όλη η Ευρώπη, τα μεγάλα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν τα δύο προηγούμενα χρόνια για να αντιμετωπίσουμε την υγειονομική κρίση. Εξαντλούμε όλα τα περιθώρια», εξήγησε.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να ληφθούν και νέα μέτρα στήριξης 

Σχετικά με τη λήψη νέων μέτρων, ξεκαθάρισε: «Αν η κατάσταση εξελιχθεί αρνητικά το επόμενο διάστημα, πρέπει η ηγεσία του υπουργείου να έχει γρήγορα αντανακλαστικά για να αντιδράσει έγκαιρα. Οπότε συνεπής με αυτό που σας απάντησα προηγουμένως, δεν μπορώ να τοποθετηθώ για το ποια θα είναι η εξέλιξη των κρίσεων το επόμενο διάστημα, για να δούμε ανάλογα με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, τι επιπλέον μέτρα πιθανώς θα πάρουμε το μέλλον.

Πρέπει να μειώσουμε τα δημοσιονομικά ελλείμματα όμως, θέλω να είμαι σαφής».

Για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα είπε πως έχει εξεταστεί το θέμα και «όλα τα αξιολογούμε, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες. Δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για παρεμβάσεις, αλλά όταν προκύπτουν τα μοιράζουμε σε κοινωνικά δίκαιο τρόπο».

Πάντως, για άλλη μια φορά είπε πως η μεγάλη εικόνα είναι «εξαιρετικά ικανοποιητική» και οι προοπτικές είναι ευοίωνες για την οικονομία, αναφερόμενος και στις χθεσινές προβλέψεις του ΙΟΒΕ για την πορεία του ΑΕΠ. ¨Παρόλα αυτά, παραδέχθηκε πως η εικόνα «πρόσκαιρα θολώνει λόγω των δίδυμων κρίσεων, αλλά δεν ξεθωριάζει γιατί υπάρχουν ισχυρά θεμέλια».

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.