ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των τιμών– Νέα απειλή από το πετρέλαιο

10:41 - 02 Φεβ 2022 | Οικονομία
Ο μεγάλος «πονοκέφαλος» των τιμών– Νέα απειλή από το πετρέλαιο
Μέχρι τώρα το φυσικό αέριο είναι στην πρώτη γραμμή των απειλών για την πορεία των τιμών και του πληθωρισμού, καθώς επηρεάζει καταλυτικά τα κόστη παραγωγής ρεύματος και συνακόλουθα όλη την αλυσίδα παραγωγής. Ωστόσο τώρα, ένεκα και της Ουκρανικής κρίσης «σηκώνεται» και το θέμα του πετρελαίου συμπληρώνοντας το «εκρηκτικό» κοκτέιλ στην ενέργεια.

Είναι ενδεικτικό ότι σε υψηλό 7ετίας σκαρφάλωσε σύμφωνα με το Bloomberg η τιμή πετρελαίου, σε επίπεδα, ανάλογα με τον τύπο, από 88-91 δολάρια / βαρέλι,  ενώ όλοι με ενδιαφέρον αναμένουν τις σημερινές αποφάσεις του ΟΠΕΚ για την αύξηση της παραγωγής.  Πάντως με βάση το Bloomberg, αλλά και άλλους διεθνείς αναλυτές  οι ελλείψεις στα αποθέματα και οι γεωπολιτικές εντάσεις στα ουκρανικά σύνορα θα συντηρήσουν την έντονα ανοδική τάση των τιμών σε επίπεδα ακόμη και των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Αναπόφευκτα η διαρκώς αυξανόμενη πορεία του «μαύρου χρυσού» δημιουργεί μεγάλες πιέσεις στις τιμές, σε συνδυασμό βέβαια με τα άλλα ενεργειακά προϊόντα,  κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί σήμερα στα στοιχεία για την κίνηση του Πληθωρισμού στην ΕΕ από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή, αλλά και στα μέσα του μήνα στην ανακοίνωση του εγχώριου πληθωρισμού από την ΕΛΣΤΑΤ. Πάντως ήδη παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι αυξήσεις είναι μεγάλες με πιο χαρακτηριστική την αναφορά που έκανε στην ΕΡΤ ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, Γ. Χατζηθεοδοσίου  που προειδοποίησε ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ανατιμήσεις 30%.

Το ΥΠΟΙΚ

Έτσι, την αλλαγή πρόβλεψης για την πορεία του πληθωρισμού φέτος αλλά και τους παράγοντες που θα καθορίσουν το αν θα ληφθούν επιπλέον μέτρα στήριξης με βάση την πορεία των κρίσεων αλλά και τα έσοδα στα κρατικά ταμεία περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας μιλώντας, χτες, στο Ρ/Σ Realfm.

Ο ίδιος  εκτίμησε πως ο πληθωρισμός τους επόμενους μήνες θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα και πως θα διαμορφωθεί στο 1,5%-2% στο σύνολο του έτους. Και τούτο έναντι πρόβλεψης για περί 1% στον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο.

Μέσα στο πρώτο 3μηνο η άνοδος του δείκτη υπολογίζεται από τον ΥΠΟΙΚ περί το 5%, ενώ όπως πρόσθεσε μετά θα υπάρχει αποκλιμάκωση, εκτός, εάν όπως είπε υπάρξουν απευκταίες  εντάσεις στο γεωπολιτικό πεδίο στο μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας που να επιτείνουν το πρόβλημα.

Φωτιά οι τιμές στην αντλία

Την ίδια ώρα στο μέτωπο των επιβαρύνσεων στα νοικοκυριά από την ενέργεια, τον πρώτο ρόλο παίρνει, μετά το φυσικό αέριο, το πετρέλαιο και εν γένει τα υγρά καύσιμα, με τις τιμές της βενζίνης να φλερτάρουν με τα 2ευρώ το λίτρο.

Συγκεκριμένα.  μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται, πλέον, στα 1,824 ευρώ έναντι 1,481 ευρώ πέρσι τέτοια εποχή, ενώ ήδη υπάρχουν ήδη περιοχές όπου η τιμή της βενζίνης ξεπερνά τα 2 ευρώ το λίτρο. Στις Κυκλάδες η μέση τιμή έχει φτάσει ακόμη και στα 2,030 ευρώ, ενώ πάνω από τα 2 ευρώ πωλείται η βενζίνη και σε πρατήρια της Ρόδου, της Κω, της Λέρου, της Καλύμνου, της Καρπάθου, της Πάτμου, της Κάσου. Ακριβότερος νομός της ηπειρωτικής Ελλάδας παραμένει η Ευρυτανία, με τη μέση τιμή να απέχει μια ανάσα από τα 2 ευρώ (1,921 ευρώ).

Επίσης «φωτιά» έχει πάρει και το κόστος θέρμανσης, καθώς η μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης έχει “σκαρφαλώσει” στα 1,228 ευρώ, όταν πέρσι δεν ξεπερνούσε τα 0,90 ευρώ.

Το ΙΟΒΕ

Πάντως όπως σημείωσε κατά την τελευταία έκθεσή του για την οικονομία το ΙΟΒΕ, «στο σκέλος των επιδράσεων της ενέργειας, ανοδική τάση στην παραγωγή πετρελαίου το 2022 αναμένεται κυρίως από χώρες εκτός OPEC+. Άλλωστε, προς το τέλος του 2021, η μεγαλύτερη αύξηση ημερήσιας παραγωγής προήλθε από τις ΗΠΑ, οι οποίες προχωρούν διαδοχικά σε διάθεση μέρους των στρατηγικών αποθεμάτων τους. Παρόμοιες ενέργειες πραγματοποιούνται από την Κίνα, Ινδία, Νότια Κορέα, Ιαπωνία και Ηνωμένο Βασίλειο. Στην πλευρά της ζήτησης πετρελαίου, η σταθεροποιητική ή πτωτική επίδραση στις τιμές από τη ραγδαία εξάπλωση της νέας μετάλλαξης εκτιμάται πως θα είναι προσωρινή. Άλλωστε, συνολικά το 2022, παρότι ο ρυθμός ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας θα είναι ηπιότερος από πέρυσι, θα παραμείνει ισχυρός. Σε αυτό το πλαίσιο εξελίξεων, προβλέπεται διεύρυνση της παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου, στα επίπεδα του 2019. Συνεπώς, δεν αναμένεται αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και είναι πλέον πιθανή μια νέα μικρή άνοδός του φέτος» σημειώνει το ΙΟΒΕ και συμπληρώνει ότι:

«Η εξέλιξη του πληθωρισμού θα έχει κεντρική οικονομική και πολιτική σημασία.  Αυξήσεις τιμών σε προϊόντα και υπηρεσίες είναι αναμενόμενες όταν οι οικονομίες ανακάμπτουν έντονα μετά από βαθιά ύφεση και η ζήτηση αυξάνεται. Μπορεί, όμως, να οδηγήσουν σε ισχυρή και επικίνδυνη ανοδική περιδίνηση τιμών και μισθών που θα υποσκάψει την πραγματική ανάπτυξη και να μειώσει τα πραγματικά εισοδήματα.»

Νέα μέτρα

Με την κατάσταση αυτή οι κοινωνικές και οικονομικές πιέσεις είναι έντονες για  διεύρυνση του πακέτου των παρεμβάσεων, με το οικονομικό επιτελείο να εξετάζει αύξηση των επιδοτήσεων για συγκεκριμένους κλάδους που πλήττονται από την ενεργειακή ακρίβεια αλλά και μέτρα που θα αποσβένουν τις επιβαρύνσεις στα νοικοκυριά.

Βέβαια οι αντοχές είναι περιορισμένες λόγων των στόχων για το έλλειμμα φέτος, αλλά και των πιέσεων που υπάρχουν από τους θεσμούς. Κι αυτό την ώρα που η αγορά κρούει το «καμπανάκι» για λουκέτα λόγω της ακρίβειας και της εκτίναξης των κοστολογίων, ζητώντας αναστολές στις φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, περαιτέρω «κούρεμα» των ποσών από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και μειώσεις φόρων λόγω πτώσης του τζίρου και περιορισμό της ρευστότητας.

Είναι ενδεικτικό ότι χτες στη ραδιοφωνική ρου συνέντευξη ο κ. Σταϊκούρας με αιχμή το ΦΠΑ στα τρόφιμα  είπε πως έχει εξεταστεί το θέμα και «όλα τα αξιολογούμε, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες». Λέγοντας πως «δεν υπάρχουν μεγάλα περιθώρια» για παρεμβάσεις, αλλά όταν προκύπτουν «τα μοιράζουμε σε κοινωνικά δίκαιο τρόπο». «Όλα τα αξιολογούμε, θα δούμε πως θα διαμορφωθεί η κατάσταση τους επόμενους μήνες τόνισε ο κ. Σταϊκούρας λέγοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχουν αλλαγές» στην πολιτική των μέτρων στήριξης. Αν ωστόσο υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις στο πεδίο των κρίσεων, πρόσθεσε, ότι «ανάλογα και με την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού θα εξετασθεί τι μέτρα μπορεί να ληφθούν».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.