ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η....υποδοχή στη μείωση του ΕΝΦΙΑ: Ευπρόσδεκτη, αλλά με αστερίσκους ακρίβειας

11:23 - 03 Φεβ 2022 | Οικονομία
Η....υποδοχή στη μείωση του ΕΝΦΙΑ: Ευπρόσδεκτη, αλλά με αστερίσκους ακρίβειας
«Κάθε φόρος που μειώνεται, κάθε ελάφρυνση που εφαρμόζει η κυβέρνηση με στόχο τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, είναι αναμφίβολα προς την σωστή κατεύθυνση». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13%.

Ο ίδιος πρόσθεσε:  «Συνεπώς μόνο θετικά βλέπει η επιμελητηριακή κοινότητα τη μείωση κατά 13% του ΕΝΦΙΑ που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και που έρχεται σε μία χρονική στιγμή που το κύμα ακρίβειας προκαλεί σοβαρότατα προβλήματα, τόσο στη λειτουργία των επιχειρήσεων όσο και στην καθημερινότητα των νοικοκυριών. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλές περιπτώσεις οι καταναλωτές βλέπουν το τελευταίο διάστημα διπλάσιους ή και τριπλάσιους λογαριασμούς σε ρεύμα και φυσικό αέριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη δυσκολία, ακόμα και αδυναμία, στην αποπληρωμή τους.

Επειδή ακριβώς απαιτούνται γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, η ΚΕΕΕ έχει προτείνει την κατάργηση μνημονιακών φόρων, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά από το 13% στο 6% και βέβαια την περαιτέρω αύξηση της επιδότησης στους λογαριασμούς της ενέργειας από το 50% στο 75%.

Μόνον έτσι θα γλυτώσουμε από πολύ δυσάρεστες εξελίξεις, όπως τα λουκέτα επιχειρήσεων, την εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας και τη φτωχοποίηση των νοικοκυριών».

Η ΠΟΜΙΔΑ
 
Η μείωση της συνολικής επιβάρυνσης της κοινωνίας από τον ΕΝΦΙΑ κατά 350 εκατ. σε σχέση με το 2021 περιλαμβάνεται στα θετικά σημεία του νέου ΕΝΦΙΑ, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ σε ανακοίνωσή της.

Παράλληλα τονίζει ότι είναι σημαντική η αύξηση αλλά και η επέκταση των εκπτώσεων φόρου για ευρείες κατηγορίες φορολογουμένων με κοινωνικά κριτήρια, καθώς και η μείωση των βασικών συντελεστών φορολόγησης των κτισμάτων και των οικοπέδων. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες εκφράζουν ανησυχίες για την επιβολή ενός νέου τύπου «συμπληρωματικού φόρου» ανά ακίνητο, αγνώστου ύψους και κλιμάκωσης, επί των ακινήτων αξίας άνω των 400.000 ευρώ, αντί για την πλήρη και οριστική κατάργησή του με οποιαδήποτε μορφή, καθώς και για τη διατήρηση του συμπληρωματικού φόρου για τα νομικά πρόσωπα.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο 
 
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΟΕΕ), Κωνσταντίνος Κόλλιας, ανέφερε ότι οι ανακοινώσεις σχετικά με τη μείωση του ΕΝΦΙΑ έχουν πολλαπλά οφέλη για τα ελληνικά νοικοκυριά: Πρώτον και σημαντικότερον, τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης για τη συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών ακινήτων. Δεύτερον, την κάλυψη –με αυτό το μέτρο– του επιπλέον κόστους από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, την πληρωμή του φόρου σε περισσότερες δόσεις (έως και 10).
 
Αντιπολίτευση
 
Με δήλωσή της Έφης Αχτσιόγλου, βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Οικονομικών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ασκεί κριτική και σημειώνει ότι οι αλλαγές αφήνουν “μεγάλα περιθώρια για τους έχοντες, ασφυκτικά για τους αδύναμους”. Αναλυτικά σημειώνει:

"Ακόμη και σ’ αυτή την περίοδο, που τα λαϊκά νοικοκυριά πλήττονται από γενικευμένη κρίση ακρίβειας, η παρέμβαση του κ. Μητσοτάκη στον ΕΝΦΙΑ αφορά κυρίως τις μεγάλες ακίνητες περιουσίες, αφού:

Το κυρίαρχο στοιχείο των εξαγγελιών του είναι η ουσιαστική κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου για τις μεγάλες ιδιοκτησίες. Για ακόμη μια φορά η ΝΔ κάνει μια μονομερή επιλογή που ευνοεί τα ανώτερα εισοδήματα.

Οι εξαγγελίες δεν μεταβάλλουν τα ισχύοντα για τις χαμηλές περιουσίες έως 60.000 ευρώ".

Αντίστοιχα και το ΚΙΝΑΛ θεωρεί δώρο για λίγους το -13% του ΕΝΦΙΑ, καθώς το τελευταίο διάστημα η ακρίβεια και η αύξηση άλλων φόρων που συνδέονται με την ακίνητη περιουσία, επί της ουσίας μηδενίζουν τη μείωση.

Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 11:36 - 03 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.