ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προϋπολογισμός: Τα... κεσάτια στην αγορά φέρνουν προβληματισμό για τα έσοδα

12:14 - 10 Φεβ 2022 | Οικονομία
Προϋπολογισμός: Τα... κεσάτια στην αγορά φέρνουν προβληματισμό για τα έσοδα
Η πορεία της πανδημίας, τα καιρικά φαινόμενα, οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις σε ενέργεια και φόρους έφεραν πτώση στην αγορά, κάτι που όμως έχει φανεί και στην πορεία των εσόδων. Ουσιαστικά η πτώση στην κατανάλωση λόγω της της ακρίβειας και του πληθωρισμού αναμένεται να φανεί την επόμενη εβδομάδα κατά την παρουσίαση των στοιχείων υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε χτες σε δηλώσεις του προς διάφορα ΜΜΕ προβληματισμένος από την κούρσα του τιμάριθμου εκτίμησε πρόσφατα ότι ο πληθωρισμός θα κινείται στη περιοχή του 5% έως και το Μάρτιο, ενώ παραδέχθηκε ότι οι αρχικές προβλέψεις δεν επιβεβαιώθηκαν κάνοντας λόγο για πληθωρισμό της τάξης του 1,5%-2% στο σύνολο του έτους έναντι στόχου για 1% που έχει εγγραφεί στον προϋπολογισμό που ψηφίσθηκε τον Δεκέμβριο.

'Ετσι στο οικονομικό επιτελείο έχουν βάλει στο μικροσκόπιο τα στοιχεία για την πορεία της ιδιωτικής κατανάλωσης αφού για φέτος ο πήχης έχει τοποθετηθεί στο 2,9%. Όμως, με βάση εκτιμήσεις, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν οι πρώτες ενδείξεις συγκράτησης των δαπανών από τα νοικοκυριά, κάτι που έχει φανεί και στις εισπράξεις του ΦΠΑ.. Τα κεσάτια άλλωστε στην αγορά είναι εμφανή, σε μια περίοδο βέβαια που ούτως ή άλλως δεν είναι και η καλύτερη της χρονιάς. Ήδη, δε, η πορεία των εκπτώσεων είναι αποθαρρυντική με πτώση άνω του 50% στον τζίρο σε σχέση με το 2019.
 
Πάντως στο υπουργείο Οικονομικών έχουν τη βεβαιότητα ότι η κρίση είναι προσωρινή και σε καμία περίπτωση δεν θα ανακόψει την αναπτυξιακή τροχιά. Είναι μια «εικόνα που πρόσκαιρα θολώνει λόγω των δίδυμων κρίσεων αλλά δεν ξεθωριάζει γιατί υπάρχουν ισχυρά θεμέλια» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας δίνοντας το στίγμα και τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει αφενός ένα άκρως στοχευμένο πρόγραμμα ενισχύσεων αλλά και αφετέρου μια σειρά δράσεων για την ενίσχυση της μεταρρυθμιστικής πνοής της οικονομίας.
 
Άλλωστε το 2022 είναι κρίσιμο ως προς τα δημοσιονομικά αλλά και την τροχοδρόμηση της προσπάθειας για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.