ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ποιες παράμετροι κρίνουν τα νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων ομάδων

09:24 - 16 Φεβ 2022 | Οικονομία
Ποιες παράμετροι κρίνουν τα νέα μέτρα στήριξης ευάλωτων ομάδων
Στην πορεία των ενεργειακών τιμών εστιάζει η κυβέρνηση ώστε να σταθμίσει το εύρος αναγκών στήριξης ευάλωτων ομάδων.

Χαρακτηριστική η αναφορά του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στο “The World Ahead 2022 – Athens Gala Dinner” του Economist, το βράδυ της Τρίτης. "Η στατική και, κυρίως, η δυναμική της «μεγάλης εικόνας» της ελληνικής οικονομίας είναι θετική, και οι προοπτικές της ακόμα πιο θετικές. Όμως, ως Κυβέρνηση και ως Οικονομικό Επιτελείο δεν πανηγυρίζουμε, ούτε εφησυχάζουμε. Έχουμε πλήρη συναίσθηση του γεγονότος ότι, παρά την πολλά υποσχόμενη «μεγάλη εικόνα», η «φωτογραφία της στιγμής» έχει «σκιές», εξαιτίας σημαντικών δυσκολιών και προκλήσεων. Δυσκολίες και προκλήσεις ενδογενούς και εξωγενούς προέλευσης. Αφενός, η χώρα μας έχει μεν βιώσιμο δημόσιο χρέος, όπως αναγνωρίζεται σε όλες τις ευρωπαϊκές αποφάσεις και εκτιμήσεις, αλλά αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό. Η Ελλάδα εμφάνισε υψηλό πρωτογενές έλλειμμα, προκειμένου – και ορθώς – να διαμορφώσει ένα επαρκές «δίχτυ ασφαλείας» για την κοινωνία και την οικονομία. Η χώρα βρίσκεται, ακόμη, η μόνη στην Ευρώπη, σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, και δεν έχει επενδυτική βαθμίδα.

Αφετέρου, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νομισματική και δημοσιονομική πολιτική, σταδιακά, θα γίνονται πιο περιοριστικές. Η απουσία επενδυτικής βαθμίδας, μέσα στο περιβάλλον αβεβαιότητας που επικρατεί το τελευταίο διάστημα αναφορικά με τη νομισματική πολιτική στην Ευρώπη, είναι η αιτία που καθιστά τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων πιο ευαίσθητες στη διεθνή μεταβλητότητα. Και φυσικά, εξακολουθούμε να βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τις προκλήσεις της πανδημίας, της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού, της κλιματικής κρίσης και της πράσινης μετάβασης, καθώς και με παλιές και νέες γεωπολιτικές προκλήσεις" σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Έρχονται νέες παρεμβάσεις - Αναθεώρηση μεγεθών προϋπολογισμού
Στο μεταξύ τον Μάρτιο -τότε αναμένεται να υπάρχει μια πιο σαφής εικόνα για το μακροοικονομικό σενάριο- αναμένεται να αποκρυσταλλωθούν τα νέα μέτρα για ευάλωτες ομάδες. Ουσιαστικά, τότε, λίγο πριν το Πάσχα, με  επικαιροποιημένες παραδοχές για τις τιμές ενέργειας, τον πληθωρισμό και το τελικό νούμερο αύξησης του ΑΕΠ για το 2021, που διαμορφώνει τη βάση για το 2022 η κυβέρνηση θα σταθμίσει τα δημοσιονομικά περιθώρια ώστε να ανοίξει με λελογισμένο τρόπο όπως τονίζεται την "κάνουλα" των παροχών.  
 
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι ενδείξεις για τον τουρισμό, που σε συνδυασμό με την πορεία της πανδημίας, θα κρίνουν και πάλι σε μεγάλο βαθμό τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
 
Ακρίβεια
Ωστόσο με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, συνεχίζει την ανιούσα η πορεία των τιμών και τον Ιανουάριο με "πρωταγωνιστές" 'όχι μόνο τα ενεργειακά προϊόντα αλλά και τα τρόφιμα. Έτσι από τη σύγκριση του Γενικού ΔΤΚ του μηνός Ιανουαρίου 2022 με τον αντίστοιχο Δείκτη του Ιανουαρίου 2021 προέκυψε αύξηση 6,2% έναντι μείωσης 2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2021 με το 2020. Ειδικότερα,  έκρηξη του κόστους καταγράφηκε στο φυσικό αέριο, όπου η αύξηση είναι στο 154,8% σε ετήσια βάση,  πετρέλαιο θέρμανσης, με αύξηση 36%,  στα καύσιμα και λιπαντικά κατά 21,6%. Επίσης ο  ηλεκτρισμός έχει ανατιμηθεί κατά 56,7%, ενώ αυξήσεις άνω του 15% καταγράφονται σε αρνί κατσίκι (17,6%), ελαιόλαδα (15,4%), πατάτες 12,3%.

Μόνο σε ένα μόνο μήνα (Ιανουάριος 2022- Δεκέμβριος 2021), ανατιμήσεις σημειώθηκαν σε όλα τα είδη που συνθέτουν το λεγόμενο «καλάθι της νοικοκυράς», με εξαίρεση το αρνί και κατσίκι (μείωση 7,3%). Ειδικότερα, οι τιμές αυξήθηκαν σε: Αλεύρι και άλλα δημητριακά (7,8%), Λαχανικά νωπά (6,6%), Χυμοί φρούτων (5%), Πατάτες (4,4%), Γιαούρτι (3,5%), Γλυκά κουταλιού- μαρμελάδες- μέλι (3,1%), Ψάρια νωπά (2,4%), Οινοπνευματώδη ποτά (2,4%), Κρασιά (2,4%), Χοιρινό (2,1%), Γάλα νωπό πλήρες (2,1%), Τυριά (1,5%) και Φρούτα νωπά (0,8%). Ανατιμήσεις καταγράφηκαν επίσης σε: Φυσικό αέριο (14,2%), Ηλεκτρισμό (8,8%), Πετρέλαιο θέρμανσης (5,2%), Ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία (4,4%), Άλλα είδη ατομικής φροντίδας (2,5%), Καύσιμα και λιπαντικά (2,3%), Είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού (1,5%) και Αυτοκίνητα καινούργια (0,9%).

Συνολικά πάντως ο Γενικός ΔΤΚ κατά τον Ιανουάριο 2022, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο 2021, παρουσίασε πτώση 0,3% έναντι μείωσης 1,3% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.
 
Γιώργος Αλεξάκης
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 16 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.