ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Scope για Ελλάδα: Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν την επιστροφή στην κανονικότητα

21:20 - 18 Φεβ 2022 | Οικονομία
Scope για Ελλάδα: Ποιοι παράγοντες εμποδίζουν την επιστροφή στην κανονικότητα
Ενδέχεται να επανέλθει στην Ελλάδα η κρίση κρατικού χρέους, η οποία θα «φρενάρει» την πορεία της χώρας προς την κανονικότητα.

Αυτό τονίζει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, Scope Ratings, εξηγώντας πως τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το μείγμα πληθωρισμού και ενεργειακής κρίσης, δημογραφικού και αδύναμης ανάπτυξης μακροπρόθεσμα μπορεί να λειτουργήσουν αρνητικά για τη χώρα μας.

«Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν απότομα τον Φεβρουάριο, αντανακλώντας μια ευρύτερη άνοδο στους τίτλους χρέους στη ζώνη του ευρώ και προεξοφλώντας, σε μεγάλο βαθμό, αύξηση επιτοκίων πριν από το τέλος του έτους. Βέβαια, ο κίνδυνος πρόκλησης σοβαρού χρηματοοικονομικού κατακερματισμού παραμένει χαμηλός», επισημαίνει η Scope.

Σύμφωνα με τον οίκο, τα ασφάλιστρα κινδύνου σε περιφερειακές χώρες της ζώνης του ευρώ – Ελλάδα (BB+/Stable), Ιταλία (BBB+/Stable), Πορτογαλία (BBB+/Stable), Ισπανία (A-/Stable) – προεξοφλούν αυστηρότερη μελλοντική νομισματική πολιτική, ιδιαίτερα μετά την επιβεβαίωση από την ΕΚΤ τον Φεβρουάριο ότι θα τερματίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς (PEPP) έως τον Μάρτιο του 2022.

Σε αυτό το μακροοικονομικό τοπίο, η Ελλάδα φαίνεται να είναι απόλυτα εξαρτώμενη από την κεντρική τράπεζα, ώστε να διατηρηθούν οι ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης, δεδομένων της ανάγκης μείωσης του χρέους και της περιορισμένης πρόσβασης στην αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2012.

«Αναγνωρίζουμε ότι οι υπερχρεωμένες κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ βασίζονται συγκριτικά περισσότερο στις αγορές περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας για να διατηρήσουν ευνοϊκές συνθήκες αγοράς και είναι πιο ευαίσθητες στο αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης, δεδομένης γενικά της ανάγκης αναχρηματοδότησης μεγάλων όγκων χρέους και της ιστορίας τους στην περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά κατά τη διάρκεια της κρίσης δημόσιου χρέους στη ζώνη του ευρώ», αναφέρει η Scope.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τη Scope, δεν φαίνεται να αναδύεται στις αγορές χρέους κάποιο ενδεχόμενο περαιτέρω χρηματοοικονομικού κατακερματισμού βραχυπρόθεσμα, αφού τα μέτρα ελάφρυνσης της ΕΚΤ παραμένουν ως εργαλειοθήκη, ενώ θετική επίδραση αναμένεται να έχει το Ταμείο Ανάκαμψης. Από την άλλη, μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, άλλες προκλήσεις θα επηρεάσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, όπως οι δυσμενείς δημογραφικές τάσεις και η μέτρια έως αδύναμη οικονομική ανάπτυξη.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:23 - 18 Φεβ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.