ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μαύρες προβλέψεις για την πορεία των τιμών-Ο πληθωρισμός «κουρεύει» ανάπτυξη

10:10 - 11 Μαρ 2022 | Οικονομία
Μαύρες προβλέψεις για την πορεία των τιμών-Ο πληθωρισμός «κουρεύει» ανάπτυξη
Ρεκόρ 26 ετών κατέγραψε ο πληθωρισμός τον Φεβρουάριο με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες (10/3) η ΕΛΣΤΑΤ, με τις μεγαλύτερες αυξήσεις να είναι και πάλι στην ενέργεια αλλά και στα είδη διατροφής. Στο πλαίσιο αυτό, ηχούν ήδη τα "καμπανάκια" για την πορεία των τιμών αλλά και των επιπτώσεων στην πορεία του ΑΕΠ.

Χαρακτηριστική η δήλωση χθες του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στον Ρ/Σ Παραπολιτικά: “Το αν θα φτάσουμε παροδικά κάποιο μήνα στο 8% δεν το αποκλείω καθόλου. Αυτό έχει να κάνει και με το ποιες θα είναι οι εξελίξεις στη Ρωσία, αν αποφασιστεί να σταματήσει η εισροή φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυτό σημαίνει ότι το κόστος που σήμερα βλέπουμε θα πολλαπλασιαστεί” ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών προσθέτοντας ότι:“Αυτή τη στιγμή έχουμε μια νέα κρίση μπροστά μας την οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε προφανώς ενισχύοντας ακόμα περισσότερο νοικοκυριά και επιχειρήσεις από μια πρωτόγνωρη αύξηση του ενεργειακού κόστους κυρίως και γενικότερα του πληθωρισμού”.

 
Την ίδια ώρα η η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ μιλώντας, χθες, στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής. επισήμανε σε σχέση με τον πληθωρισμό ότι πέρα από το βασικό σενάριο που είναι πλέον ανοδικά αναθεωρημένο, με τον ετήσιο πληθωρισμό στο 5,1% το 2022 και 2,1% το 2023 και 1,9% το 2024, (τον Δεκέμβριο η πρόβλεψη ήταν για πληθωρισμό 3,2% το 2022, και 1,8% το 2023 και 2024) υπάρχει κι ένα δυσμενές σενάριο, όπου η ΕΚΤ ανεβάζει την πρόβλεψη της για τον πληθωρισμό το 2022 στο 5,9% και χαμηλώνει την εκτίμηση της για την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο 2,5%.
 
Βέβαια υπάρχει και το ακραίο σενάριο, όπου ο πληθωρισμός εκτινάσσεται στο 7,1% και η ανάπτυξη επιβραδύνει στο 2,3%. "Υπάρχει τεράστια αβεβαιότητα. Κρατάμε όλες τις επιλογές στο τραπέζι και θα προχωράμε βήμα-βήμα", πρόσθεσε η επικεφαλής της ΕΚΤ. 
 
Να σημειωθεί ότι και οι δηλώσεις χθες του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν για τις τιμές των τροφίμων θέτουν σε έντονο προβληματισμό την αγορά αλλά και τις κυβερνήσεις. Όπως είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας παγκοσμίως θα αυξηθούν περαιτέρω, εάν οι δυτικές χώρες εντατικοποιήσουν τις πιέσεις προς τη Ρωσία,. Εξέφρασε δε την άποψη πως η χώρα του πιέζεται τώρα, αλλά τελικά θα βγει πιο ισχυρή.
 
Ήδη βέβαια ο “λογαριασμός” της ακρίβειας είναι βαρύς όπως κατέδειξαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό που έφτασε τον προηγούμενο μήνα σε ποσοστό 7,2%.

Νέα μέτρα και προϋπολογισμός

Πάντως ερωτηθείς χθες στα Παραπολιτικά ο Χρήστος Σταϊκούρας για το αν ο φετινός προϋπολογισμός είναι στον αέρα λόγω των εξελίξεων σημείωσε ότι “υπάρχουν πάρα πολλές αβεβαιότητες και προφανώς αυξημένες αβεβαιότητες σε σχέση με την περίοδο που καταρτίζαμε και ψηφίσαμε τον κρατικό προϋπολογισμό ουδείς γνώριζε τις εξελίξεις που θα ακολουθούσαν. Άρα υπάρχουν στοιχεία του προϋπολογισμού που προφανώς πρέπει να αναθεωρηθούν όπως είναι ο πληθωρισμός παγκοσμίως και πανευρωπαϊκά, υπάρχουν όμως και σταθερές οι οποίες αξιοποιούνται επ’ ωφελεία της κοινωνίας.” Στο τραπέζι πάντως είναι σενάρια και "κούρεμα" έως και δύο ποσοστιαίων μονάδων στο ΑΕΠ με ζημιές άνω των 3,5 δις. ευρώ στην πραγματική οικονομία εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση. Άλλωστε όπως έχει ειπωθεί δημόσια η μία μονάδα μείωσης της πρόβλεψης για το ΑΕΠ είναι δεδομένη όπως και το ότι για κάθε 10 ευρώ που ανεβαίνει η τιμή φυσικού αερίου το κόστος είναι 600 εκατ. για την οικονομία.

Στο φόντο αυτό το επόμενο δεκαήμερο αναμένονται οι νέες παρεμβάσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα, το φυσικό αέριο και τα καύσιμα με επιστράτευση κατά το δυνατόν στοχευμένων και "έξυπνων" δράσεων με συνδυασμό μειώσεων φόρων, επιδοτήσεων και σειράς διευκολύνσεων. Κι όλα αυτά την ώρα βέβαια που πολλά θα εξαρτηθούν από την πορεία του κόστους δανεισμού αλλά και των αποφάσεων για κοινά δάνεια από την Ευρώπη στο πρότυπο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το ενεργειακό πακέτο
 
Στο μεταξύ, ποσά που θα φτάσουν και τα 4-5 δισεκατομμύρια δρομολογούνται ήδη από το 2021 για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας με βάση όσα ανέφερε χθες βράδυ ο υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας στην στην εκπομπή του Αντ1 “Ενώπιος Ενωπίω” και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

Απαντώντας στις αιτιάσεις του τομεάρχη Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση ο κ. Σκρέκας επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρά των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων για όσο χρειαστεί και επανέλαβε τις προτάσεις έξι σημείων του Πρωθυπουργού που κατατέθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής και την Κομισιόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση πληροφορίες για τον Μάρτιο το ύψος των ενεργειακών επιδοτήσεων θα ανέλθει περίπου στα 350 εκ. ευρώ, όπως δηλαδή τον Φεβρουάριο καθώς η τιμή χονδρεμπορικής ρεύματος Φεβρουαρίου διαμορφώθηκε στα 211,71 ευρώ/MWh,  ελαφρώς χαμηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο (235 ευρώ/MWh). Tο μεγάλο ζήτημα είναι το τι θα γίνει με τον Απρίλιο καθώς ήδη οι πρώτες μέρες Μαρτίου έδειξαν εκτόξευση σε επίπεδο άνω των 320 ευρώ/MWh.

Γιώργος Αλεξάκης

Τελευταία τροποποίηση στις 10:15 - 11 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.