ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανθεκτική η αγορά εργασίας της ευρωζώνης, αλλά τι ακολουθεί;

22:40 - 18 Μαρ 2022 | Οικονομία
Ανθεκτική η αγορά εργασίας της ευρωζώνης, αλλά τι ακολουθεί;
Στο 6,8% μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2022, το οποίο αποτελεί το χαμηλότερο ποσοστό από την έναρξη της νομισματικής ένωσης το 1999. Η αντίστροφη πορεία προς το ιστορικά χαμηλό ποσοστό ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2020, όταν η ανεργία στην ευρωζώνη βρέθηκε στο υψηλότερο σημείο της με 8,6%.

Ωστόσο, σε έκθεσή της, η UBS επισημαίνει ότι από τότε που ξεκίνησε η κρίση της Covid-19, το ποσοστό ανεργίας θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με προσοχή, δεδομένων των στρεβλώσεων που δημιουργούνται από προγράμματα βραχυχρόνιας εργασίας, ημιαπασχόλησης, αλλαγές στις ώρες εργασίας και μείωση του εργατικού δυναμικού.

«Καθιερώσαμε λοιπόν το δικό μας μέτρο της «σκιώδους ανεργίας», το οποίο εκτοξεύθηκε στο 21,9% το 2ο τρίμηνο του 2020, αλλά στη συνέχεια μειώθηκε στο 9,4% το τρίτο τρίμηνο του 2021 και παρέμεινε σε αυτό το επίπεδο και το 4ο τρίμηνο εν μέσω περιορισμών της κινητικότητας λόγω της εξάπλωσης της Omicron» αναφέρει η ελβετική επενδυτική τράπεζα.

jksfdjgbutdifskfvg

Για να διαμορφώσει το δικό της δείκτη «σκιώδους» ανεργίας, η UBS λαμβάνει υπόψη στοιχεία από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, όπως π.χ. για τη βραχυχρόνια εργασία που στη Γερμανία, τον Ιανουάριο του 2022 αντιστοιχούσε περίπου το 2,1% του εργατικού δυναμικού, στη Γαλλία 1,6% και στην Ισπανία 0,5%. Μάλιστα, στοιχεία Φεβρουαρίου από τη Γερμανία και την Ισπανία υποδηλώνουν ότι ο αριθμός των εργαζομένων με βραχυχρόνια απασχόληση έχει αρχίσει να μειώνεται ξανά.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το οικονομικό κλίμα, ο αριθμός των επιχειρήσεων της Ευρωζώνης που ανέφεραν έλλειψη εργατικού δυναμικού συνέχισε να αυξάνεται το 1ο τρίμηνο του 2022, φτάνοντας στο υψηλότερο σημείο όλων των εποχών τόσο στον τομέα της μεταποίησης όσο και στις υπηρεσίες.

Οι μισθολογικές απαιτήσεις θα αυξηθούν εν μέσω ισχυρής αγοράς εργασίας και υψηλότερου πληθωρισμού

Παρόλο που οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επιδείνωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών το β’ εξάμηνο του 2021, οι προσδοκίες για την ανεργία παρέμειναν χαμηλές.

Η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας δεν έχει επηρεάσει ακόμη τις μισθολογικές εξελίξεις. Αφού έπεσε στο 1,6% ετησίως τον Αύγουστο του 2021, ο μηνιαίος δείκτης της UBS για τους διαπραγματευόμενους μισθούς της ευρωζώνης αυξήθηκε στο 1,8% ετησίως τον Δεκέμβριο.

hkjdxnvfhdgdf

Ωστόσο, η απότομη άνοδος του πληθωρισμού οδήγησε σε δραματική μείωση της αύξησης των πραγματικών μισθών (-3,2% ετησίως τον Ιανουάριο), η οποία είναι πιθανό να επιδεινωθεί τους επόμενους μήνες καθώς ο πληθωρισμός αυξάνεται περαιτέρω, με τη UBS να προβλέπει ότι θα κορυφωθεί στο 7,3% τον ερχόμενο Απρίλιο.

Σε αυτό το πλαίσιο και υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχουν σημαντικές επιπτώσεις στις αγορές εργασίας της ευρωζώνης από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η επενδυτική τράπεζα αναμένει ότι οι προσεχείς μισθολογικοί κύκλοι θα οδηγήσουν σε υψηλότερες διευθετήσεις.

kiksdjfgtfrsd

Συνολικά, η UBS αναμένει ότι η αύξηση των μισθών βάσει διαπραγματεύσεων της ευρωζώνης θα επιταχυνθεί στο 3% έως το τέλος του 2023, υπερβαίνοντας το ανώτατο όριο του 2,5% του 2019.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:57 - 18 Μαρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.