• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
12:10 - 09 Απρ 2022

7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

Με τη συμμετοχή 780 προσωπικοτήτων από όλο τον κόσμο άνοιξαν την Τετάρτη (6/4) οι εργασίες του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στους Δελφούς και θα διαρκέσει έως το Σάββατο, 9 Απριλίου.  

Στις 12.30 το Σάββατο είναι το main event της ημέρας, στο οποίο συμμετέχει ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα επίσης η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού της Βουλγαρίας.

Δείτε live

Τα highlights της τρίτης ημέρας

Η τρίτη ημέρα του Φόρουμ άνοιξε με μία σημαντική ανακοίνωση από τον υπουργό Τουρισμού, Βασίλη Κικίλια, ο οποίος ανακοίνωσε τη συνεργασία της Ελλάδας με την Google για την ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων.

Ο κ. Κικίλιας εκτίμησε ότι θα είναι μία καλή τουριστική χρονιά, παρά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν θέλησε να κάνει συγκεκριμένη πρόβλεψη για τα επίπεδα στα οποία θα κυμανθούν οι εισροές και οι εισπράξεις.

Τη σκυτάλη πήρε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έκανε άνοιγμα στον Νίκο Ανδρουλάκη για συνεργασία ενόψει των εκλογών, καταθέτοντας συγκεκριμένη ατζέντα.

Αλλαγές στο πλαίσιο αδειοδότησης των κεραιών κινητών επικοινωνιών με στόχο την απλοποίηση και περαιτέρω επιτάχυνση της επέκτασης του 5G στην Ελλάδα, ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Αθανάσιος Στάβερης από το 7ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Την ανάγκη να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με ταυτόχρονη μείωση των εργοδοτικών εισφορών, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Ιωάννης Μπρατάκος, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.
Στη μεταβίβαση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά στην εταιρεία «MILINA ENTERPRISES COMPANY LIMITED» του ιδρυτή της Dynacom Tankers, Sea Traders and Dynagas, Γιώργου Προκοπίου, εστιάστηκε ενδιαφέρον της σχετικής συζήτησης κατά την τρίτη ημέρα εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τα highlights της δεύτερης ημέρας

Οι τραπεζίτες άνοιξαν την αυλαία της δεύτερης ημέρας του Φόρουμ παραθέτοντας τις εκτιμήσεις τους για το μέλλον και δίνοντας δεσμεύσεις πως οι συστημικές τράπεζες θα στηρίξουν την επιχειρηματικότητα και κατ΄επέκταση την ελληνική οικονομία.

Ο Βασίλης Ράπανος Πρόεδρος της Alpha Bank, ο Γιώργος Ζανιάς Πρόεδρος της Eurobank, ο Γιώργος Χατζηνικολάου Πρόεδρος της Πειραιώς και ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, συμμετείχαν στο πολύ ενδιαφέρον πάνελ και συμφώνησαν πως οι τράπεζες είναι έτοιμες να στηρίξουν τις επιχειρήσεις, που βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωπες με απανωτές κρίσεις.

Σημαντικό κομμάτι της συζήτησης απασχόλησαν τα κόκκινα δάνεια, με τους τραπεζίτες να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι.

Αισιόδοξοι εμφανίστηκαν επίσης ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, αλλά και ο ομόλογός του στην Πειραιώς, κ. Χρήστος Μεγάλου.
Στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε σε δύο παρεμβάσεις που έκανε στο Φόρουμ ο υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας. Στην πρώτη του τοποθέτηση έθεσε τους στόχους των πλεονασμάτων και της επενδυτικής βαθμίδας για το 2023, ενώ αναφερόμενος στον πληθωρισμό εκτίμησε πως θα παραμείνει υψηλός για να κλείσει στο σύνολο της χρονιάς κάτω από το 8%.
Στη δεύτερη τοποθέτηση ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε στους 5 πυλώνες της μεταρρυθμιστικής ατζέντας που προωθεί η κυβέρνηση.
Τις εκτιμήσεις του για την ευρωπαϊκή, αλλά και την ελληνική οικονομία υπό την πίεση που προκαλεί ο πόλεμος έκανε ο Επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ, Πάολο Τζεντιλόνι.
Αξίζει να σημειωθεί ακόμα η τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργου Οικονομικών, κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, σε πάνελ που συντόνισε ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Το Βήμα» και του Reporter.gr, Άγγελος Κωβαίος.
Ο κ. Σκυλακάκης αποκάλυψε ότι σε συνεργασία με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα μια ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα υποβάλλονται, θα αξιολογούνται και θα ελέγχονται τα επενδυτικά σχέδια, που υλοποιούνται μέσω δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Στις εργασίες της ημέρας ξεχώρισε τέλος, η εμφάνιση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, κ. Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποίος τάχθηκε απέναντι σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και εμφανίστηκε ως διεκδικητής ισχυρής εντολής για σχηματισμό κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν.

Τα highlights της πρώτης ημέρας

Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε ότι ο “πόλεμος στην Ουκρανία πάγωσε τον ιστορικό χρόνο και χώρο” αναδεικνύοντας την πυρηνική απειλή, αλλά και την ανάγκη για ανασύνταξη της Δύσης κατά αναθεωρητικών και βίαιων πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η Ε.Ε. και η Ελλάδα συντάχθηκαν με την πλευρά του δικαίου, δηλαδή με τον Ουκρανικό λαό. “Η Ε.Ε. και Ελλάδα αποτελούν σήμερα γέφυρες ειρήνης και ασφάλειας, στον κόσμο και την περιοχή”.
Υπέρ της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τάχθηκε η Ελένη Λουρή, πρώην υποδιοικήτρια της Τραπέζης της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ο Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη καθώς βρίσκεται συχνά σε λήθαργο και δεν επέδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και τα δείγματα που είχε δείξει το Κρεμλίνο σε Γεωργία και Κριμαία. Σχετικά με το βασικό επιχείρημα του Πούτιν για την εισβολή, τόνισε ότι δεν αληθεύει καθώς το ΝΑΤΟ δεν λειτούργησε επιθετικά εις βάρος της Ρωσίας, ενώ σημείωσε ότι η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης έχει παραδοθεί στην Ρωσία.

«Η εποχή μας θυμίζει τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο κ. Βενιζέλος που παραφράζοντας την φράση του Τσώρτσιλ ότι έχουμε να διαλέξουμε «ανάμεσα στη ντροπή και στον πόλεμο», σημείωσε ότι σήμερα κινδυνεύουμε να διαλέξουμε τη ντροπή και να οδηγηθούμε σε πόλεμο ντροπιασμένο.

Χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «ασύμμετρο» που δεν θα τελειώσει εύκολα και τόνισε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά ολόκληρης της Δύσης. Ασύμμετρες χαρακτήρισε και τις επιπτώσεις των κυρώσεων, καθώς οι ΗΠΑ είναι λιγότερο εξαρτημένες ενεργειακά από τη Ρωσία από ότι η Ευρώπη που πλήττεται περισσότερο.

Κλιματική αλλαγή

Η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής δεν χωράει άλλες αναβολές και οι υποσχέσεις πρέπει να μετατραπούν άμεσα σε πράξεις. Το ξεκάθαρο αυτό μήνυμα έστειλαν διακεκριμένοι επιστήμονες από το 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 - 9 Απριλίου και τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, κας Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στις πολυάριθμες συζητήσεις του Φόρουμ θα συμμετέχουν με φυσική παρουσία οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης και της Βουλγαρίας Kiril Petkov, ο πρόεδρος του Συμβουλίου των Υπουργών της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Zoran Tegeltija, ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου Zdravko Krivokapić, ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti, καθώς και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας, Carl Bildt και ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Tony Blair.

Stream 2

Stream 3

Stream 4

Stream 5

Δείτε την ατζέντα του Φόρουμ εδώ

Τελευταία τροποποίηση στις 09/04/2022 - 18:53