ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα το 2022

16:23 - 19 Απρ 2022 | Οικονομία
ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5% και πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα το 2022
Η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου World Economic Outlook αναθεωρεί τις προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη στη... σκιά του πολέμου στην Ουκρανία, που φυσικά επηρεάζει και την Ελλάδα.

Ειδικά για την ελληνική οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη 3,5% το 2022 και 2,6% το 2023.

Αντίστοιχα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπεται φέτος στο 6,3% του ΑΕΠ, το επόμενο έτος στο 6,1% και το 2027 στο 2,7% του ΑΕΠ.

Ο πληθωρισμός αναμένεται φέτος να σταθμιστεί στο 4,5% και να πέσει στο 1,3% το 2023.

Σε παγκόσμιο επίπεδο ο πήχης της ανάπτυξης χαμηλώνει στο 3,6% (μείωση 0,8% σε σχέση με προηγούμενη πρόβλεψη).

Ο μέσος πληθωρισμός αναθεωρείται ανοδικά κατά 1,8 μονάδες στις ανεπτυγμένες οικονομίες, στο 5,7% και κατά 2,8 μονάδες, στο 8,7%, στις αναπτυσσόμενες οικονομίες.

Οι ευάλωτοι στις χώρες χαμηλού εισοδήματος στο επίκεντρο

Το ΔΝΤ στην έκθεσή του αναφέρει πως «ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει πυροδοτήσει μια δαπανηρή ανθρωπιστική κρίση που απαιτεί ειρηνική επίλυση. Η οικονομική ζημιά από τη σύγκρουση θα προκαλέσει σημαντική επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2022. Μια σοβαρή διψήφια πτώση του ΑΕΠ για την Ουκρανία και μια μεγάλη συρρίκνωση στη Ρωσία είναι περισσότερο από πιθανές, μαζί με πλήγμα στο εμπόριο, στις αγορές και όχι μόνο». 

«Οι τιμές των καυσίμων και των τροφίμων έχουν αυξηθεί ραγδαία, με τις ευάλωτες ομάδες —ιδιαίτερα στις χώρες χαμηλού εισοδήματος— να επηρεάζονται περισσότερο» συνεχίζει, καταγράφοντας και τον προβληματισμό που υπάρχει στις κεντρικές τράπεζες μεταξύ της συγκράτησης των πιέσεων στις τιμές και της διασφάλισης της ανάπτυξης. Βέβαια εκτιμά ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν.

Νάρκη για τις βεβαρυμένες δημοσιονομικά χώρες

Βέβαια δεν παραλείπει να τονίσει ότι οι πληγές θα είναι πολύ μεγαλύτερες σε χώρες με περιορισμένα δημοσιονομικά μέσα, ενώ εξηγεί πως η «ασυνήθιστα υψηλή αβεβαιότητα περιβάλλει τις προβλέψεις» και «κυριαρχούν οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις παγκόσμιες προοπτικές», συμπεριλαμβανομένης της πιθανής επιδείνωσης του πολέμου, της κλιμάκωσης των κυρώσεων στη Ρωσία, μιας πιο έντονης από την αναμενόμενη επιβράδυνση στην Κίνα, αλλά και μίας νέας έξαρσης της πανδημίας εάν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος πιο επιθετικό. «Επιπλέον, ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε την πιθανότητα ευρύτερων κοινωνικών εντάσεων λόγω των υψηλότερων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας»... 

Καμπανάκι για την ανταγωνιστικότητα

Σε σχέση ειδικά για την Ελλάδα, το Ταμείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ελληνικό εξωτερικό ισοζύγιο (ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών), που αναμένεται να παραμείνει έντονα ελλειμματικό και λόγω των υψηλών τιμών εισαγωγών καυσίμων. Με βάση το Ταμείο το έλλειμμα αναμένεται να διαμορφωθεί φέτος στο 6,3% του ΑΕΠ και στο 6,1% του ΑΕΠ το 2023. Εκτιμάται μάλιστα ότι θα περιοριστεί απλά στο 2,7% του ΑΕΠ το 2027 την ώρα που αναμένονται ισχυρά πλεονάσματα σε κράτη όπως η Γερμανία (5,9% φέτος και 6,9% το 2023). Στην Ευρωζώνη συνολικά καταγράφεται πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο 1,8% φέτος και 2,2% του ΑΕΠ το 2023.  

Τελευταία τροποποίηση στις 17:23 - 19 Απρ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.