ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οριζόντιες παρεμβάσεις για φθηνότερο ρεύμα- Πολιτική «ηλεκτροπληξία» από τους λογαριασμούς

08:20 - 05 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Οριζόντιες παρεμβάσεις για φθηνότερο ρεύμα- Πολιτική «ηλεκτροπληξία» από τους λογαριασμούς
Θέμα ωρών είναι η ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη του νέου πακέτου των μέτρων για τη μείωση του ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Mετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού που θα εστιάζουν στο περίγραμμα των μέτρων, θα ακολουθήσει η εξειδίκευση αύριο Παρασκευή (6/5) από τους αρμόδιους υπουργούς Ενέργειας Κώστα Σκρέκα και Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.
 
Πολιτική νάρκη
 
Η επίσπευση πάντως των ανακοινώσεων, με δεδομένες και τις καθυστερήσεις των Ευρωπαίων να λάβουν αποφάσεις για κοινό πλαίσιο ενισχύσεων, αποφασίστηκε μετά και τις δημοσκοπήσεις, όπου  καταδεικνύεται η μεγάλη πολιτική ζημιά που προκαλείται από την ακρίβεια στην κυβέρνηση. Έτσι, όπως φαίνεται, αποφασίστηκε να γίνουν οι ανακοινώσεις πριν την έναρξη του συνεδρίου του κόμματος της ΝΔ το Σαββατοκύριακο όπου και βέβαια αναμενόταν να καταγραφεί το βαρύ αυτό κλίμα.
 
Ταυτόχρονα ο Πρωθυπουργός για να στήσει ανάχωμα στην πίεση της αντιπολίτευσης έλαβε τη απόφαση να ζητήσει συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ.
 
Σύμφωνα, δε,  με κυβερνητικές πηγές, μετά από μια σειρά συσκέψεων, έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα του τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Μάλιστα,  ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας χθες μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, τόνισε πως δεν μπορούν τα νοικοκυριά να περιμένουν ευρωπαϊκές αποφάσεις, ενώ σημείωσε πως έρχονται σύντομα ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό αναφορικά με το ηλεκτρικό ρεύμα.
 
Από την πλευρά του, ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης, προανήγγειλε τη μείωση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αναρτώντας στο Instagram ένα ψαλίδι και γράφοντας: «Έρχεται ψαλίδι σε λογαριασμούς ηλεκτρισμού όλων των νοικοκυριών και επιχειρήσεων».
 
Οριζόντιες επιδοτήσεις
 
‘Ετσι, με βάση πληροφορίες, η κυβέρνηση στοχεύει να καλύψει τουλάχιστον το 80% των αυξήσεων σε μεσοπρόθεσμη βάση δηλαδή τουλάχιστον έως το τέλος του 2022. Έτσι, αναμένεται να καταργήσει το τα όρια για επιδοτήσεις, Συγκεκριμένα, η ενίσχυση θα αφορά το σύνολο των καταναλωτών χωρίς εξαιρέσεις που έχουν να κάνουν με το εάν είναι ή όχι κύρια κατοικία το όριο των 300 KWh που ίσχυε στις επιδοτήσεις των προηγούμενων μηνών. Και αυτό διότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου περίπου 1,5 εκατομμύριο καταναλωτές βρίσκονται εκτός της περιμέτρου των επιδοτήσεων και από αυτούς προέρχονται κυρίως οι αντιδράσεις.
 
Σε σχέση με τις τεχνικές λεπτομέρειες το όλο πλαίσιο θα εξειδικευτεί σταδιακά. Πάντως στόχος είναι οι τιμές του ρεύματος να πέσουν στα επίπεδα προ κρίσης με την αξιοποίηση τόσο των επιδοτήσεων όσο και με την επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του ρεύματος.
 
Παράλληλα βέβαια αναμένεται να τροχοδρομηθούν κι επιπρόσθετες παρεμβάσεις και σε άλλους τομείς πχ καύσιμα, πέρα από το ρεύμα, καθώς μεγάλος πονοκέφαλος είναι το τι επιπτώσεις έχει στην οικονομία και τις επιχειρήσεις συνολικά η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. 'Άλλωστε όπως έχει επισημανθεί, το ενεργειακό βάρος, "κουρεύει" κερδοφορίες με αποτέλεσμα να απειλείται και το δημόσιο ταμείο αλλά και βέβαια η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων. Βέβαια, το "σχήμα" ενισχύσεων για βιομηχανία κι επιχειρήσεις αναμένεται να εξειδικευτεί περαιτέρω, λόγω και του δημοσιονομικού του βάρους. Προς ώρας, πάντως, εκτιμάται ότι ο λογαριασμός θα φτάσει στα 5 δισεκ. για όλο το έτος, μένοντας να φανεί πώς θα καταμεριστεί αυτό το ποσό.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 08:45 - 05 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.