ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Kυβερνητική παρέμβαση στο ρεύμα- Τι μπαίνει στην τσέπη των πολιτών

08:10 - 06 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Kυβερνητική παρέμβαση στο ρεύμα- Τι μπαίνει στην τσέπη των πολιτών
Την ανάσχεση του κύματος φτωχοποίησης που απειλεί την ελληνική κοινωνία λόγω της εκτίναξης του κόστους ενέργειας, αλλά και το "στήσιμο" αναχωμάτων στην πολιτική φθορά λόγω ακρίβειας έχει στόχο η επέκταση των μέτρων επιδότησης για τον Μάιο και τον Ιούνιο, που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός.

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης η πολιτεία θα επιστρέψει στον ατομικό τραπεζικό λογαριασμό κάθε ιδιοκτήτη ή ενοικιαστή πρώτης κατοικίας, το 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων που έχει υποστεί, αναδρομικά από τον Δεκέμβριο του 2021 έως και τον Μάιο του 2022. Το όριο της έκτακτης αυτής αποζημίωσης θα είναι τα 600 ευρώ και θα αφορά όλους τους οικιακούς καταναλωτές με ετήσιο εισόδημα έως και 45.000 ευρώ.

Επίσης για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλυφθεί κατά 50% η όποια αύξηση της τιμής του ρεύματος στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh. Ενώ, η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης. Με βάση πρώτους υπολογισμούς η επιδότηση αυτή θα είναι περίπου 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα

Επίσης, η επιδότηση για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες ανά μήνα, θα συνεχιστεί.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ύψος της εκτιμάται, σε απόλυτα νούμερα, θα είναι είναι χαμηλότερη  από τα 72 ευρώ ανά μήνα που ήταν τον Απρίλιο και θα κινηθεί στα επίπεδα των 55 με 60 ευρώ. Ωστόσο, το αποτέλεσμα που θα επιφέρει θα είναι το ίδιο καθώς η μέση χονδρεμπορική τιμή του μήνα έκλεισε χαμηλότερα από τον προηγούμενο. Ανάλογα θα είναι και τα ποσά για τις επιχειρήσεις, όπου η επιδότηση ήταν 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Επιπλέον, αναφέρεται, ότι περισσότερες από 1.250.000 πολύ μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έβλεπαν τους λογαριασμούς ρεύματος να είναι δυσβάσταχτοι τους προηγούμενους μήνες, από τον Απρίλιο και μετά χάρις στην πολύ αυξημένη επιδότηση αλλά και τις αναδρομικές επιδοτήσεις για τις καταναλώσεις των μηνών Δεκεμβρίου 2021 έως και 30 Απριλίου, θα διαπιστώσουν στους λογαριασμούς που θα λάβουν το επόμενο διάστημα, την θετική επίπτωση των ενισχύσεων της κυβέρνησης στην ελάφρυνση του ενεργειακού τους κόστους.
 
Η αγορά
 
Εν αναμονή πάντως είναι η αγορά για το πώς θα διαμορφωθεί τελικά η ισορροπία στο μέτωπο του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα πάντα με όσα ανέφερε χθες ο πρωθυπουργός, με τον συνδυασμό των δύο παρεμβάσεων σε χονδρική και λιανική, αναμένεται να απορροφηθεί το 70-80% των αυξήσεων για το σύνολο των καταναλωτών (νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες) και άρα σε ένα μεγάλο ποσοστό “απενεργοποιείται” η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής.
 
Ουσιαστικά με δεδομένο το “κούρεμα” 70-80% που επιφέρουν οι δράσεις της κυβέρνησης στη λιανική τιμή του ρεύματος, εκτιμάται ότι η λιανική τιμή ρεύματος δεν μπορεί στον τελικό χρήστη, όποιος κι αν είναι αυτό, επιχείρηση ή νοικοκυριό, να είναι παραπάνω από  από 25-30% σε σχέση με την μέση λιανική τιμή του ρεύματος το καλοκαίρι του 2021. 

Με βάση πρόχειρους υπολογισμούς, και με δεδομένο ότι η λιανική τιμή του ρεύματος ήταν 110 ευρώ/MWh, μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων η τιμή ρεύματος δεν μπορεί να είναι πάνω από 145-150 ευρώ/MWh. 'Αρα, αναμένεται να υπάρξει μια θετική επίπτωση στο κόστος παραγωγής που όμως είναι ζητούμενο πώς θα μεταφερθεί στις τελικές τιμές στο ράφι καθώς ήδη οι επιχειρήσεις έχουν "φάει στο κεφάλι", όπως τονίζεται, ένα μεγάλο ποσό σε επιβαρύνσεις.

Πέρα βέβαια κι από τις επιδοτήσεις προβλέπεται και πλαφόν και στην χονδρική τιμή του ρεύματος, κάτι που θα ολοκληρωθεί μετά τις συνεννοήσεις με την Κομισιόν και αναμένεται να δώσει μια πιο μόνιμη λύση. Ωστόσο ακόμη θα πρέπει η αγορά να περιμένει μέχρι τον Ιούλιο. Υπενθυμίζεται ότι με βάση το σχεδιασμό, θα οριστεί ένα ξεχωριστό ανώτατο όριο τιμής, ανά μορφή παραγωγής, στη βάση του μεσοσταθμικού της κόστους, συνυπολογίζοντας και ένα εύλογο κέρδος. Επίσης, θα προβλέπονται αποζημιώσεις στους παραγωγούς σε περιπτώσεις που τα κόστη παραγωγής λόγω της διακύμανσης των τιμών φυσικού αερίου ωθούν τις τιμές πάνω από τα προβλεπόμενα όρια. Με βάση αναφορές, στόχος είναι το κόστος παραγωγής για το σύνολο του μίγματος να διαμορφωθεί στα επίπεδα των 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα. 

Οι πόροι

Συνολικά, πάντως, από δω και πέρα εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν πόροι ύψους 3,5 δις ευρώ. Τα 2,5 δις ευρώ από αυτά αναμένεται να προέλθουν από τον προϋπολογισμό, που ήδη λόγω της αναθεώρησης του ελλείμματος κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες για το 2021, έχει κάποια περιθώρια,  ενώ 1-1,2 δις ευρώ υπολογίζεται θα προέλθουν από τα έσοδα της δημοπράτησης δικαιωμάτων CO2. Σε επίπεδο έτους και με βάση όσα έχουν δοθεί ήδη ο όλος λογαριασμός αναφέρεται ότι θα ανέλθει στα 5 δισεκ.
 
Γιώργος Αλεξάκης
Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 06 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.