ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εύσημα Λαγκάρντ στην ελληνική πολιτική φορολόγησης των υπερεσόδων στην ενέργεια

16:08 - 25 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Εύσημα Λαγκάρντ στην ελληνική πολιτική φορολόγησης των υπερεσόδων στην ενέργεια
Την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να φορολογήσει με συντελεστή 90% τα υπερέσοδα των εταιρειών ενέργειας χαιρέτισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία παρακάθισε σε γεύμα μαζί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός.

Η Λαγκάρντ τόνισε πως η ελληνική πολιτική για τη φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας βοηθούν στην υποστήριξη των πολιτών, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ συμπλήρωσε, μάλιστα, ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές μπορούν από κοινού να δώσουν πίσω κάποια οφέλη στους πολίτες, την ώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Στήριξη στο σχέδιο της Λαγκάρντ για την αύξηση των επιτοκίων

Υπέρ του σχεδίου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ, που παρουσίασε τη Δευτέρα (23/5) η πρόεδρός της, Κριστίν Λαγκάρντ, τάχθηκε σήμερα (25/5) μία σειρά μελών από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ.

Με τον πληθωρισμό να έχει αυξηθεί, η Λαγκάρντ έγραψε στο blog της ΕΚΤ ότι το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, που είναι σήμερα αρνητικό (-0,5%), θα πρέπει να αρχίσει να αυξάνεται από τον Ιούλιο και θα μπορούσε να γίνει μηδενικό ή να ελαφρά θετικό έως το τέλος Σεπτεμβρίου, για να αυξηθεί στη συνέχεια προς το «ουδέτερο» επίπεδό του, το οποίο εκτιμάται μεταξύ του 1% και του 2%.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Κλάας Κνοτ, που είναι από τα πιο συντηρητικά μέλη του Δ.Σ. της ΕΚΤ, δήλωσε ότι στηρίζει πλήρως το σχέδιο αυτό. Ο Φιλανδός ομόλογός του, Όλι Ρεν, εξέφρασε επίσης τη στήριξή του στην αύξηση των επιτοκίων το καλοκαίρι, όπως και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν.

Από την πλευρά τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Αυστρίας και της Λετονίας δήλωσαν ότι η αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μoνάδες βάσης πρέπει να είναι μία επιλογή τον Ιούλιο, υπονοώντας ότι δεν υπάρχει συμφωνία για αύξηση κατά 25 μ.β. Αντίθετα, το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ, Φάμπιο Πανέτα, ένα κατ’ εξοχήν «περιστέρι», είχε μία κάπως διαφορετική άποψη, υποστηρίζοντας ότι η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής δεν πρέπει να εξισωθεί με την αύξηση των επιτοκίων σε ένα ουδέτερο επίπεδο.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:28 - 25 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.