ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Goldman Sachs: Μακριά από το επίπεδο πολιτικού κινδύνου η Ελλάδα Κύριο

16:15 - 30 Μαϊ 2022 | Οικονομία
Goldman Sachs: Μακριά από το επίπεδο πολιτικού κινδύνου η Ελλάδα
Τις υψηλές πιθανότητες πολιτικής συνέχειας της Ελλάδας σχολιάζει η Goldman Sachs με νέα της έκθεση, τονίζοντας την καλύτερη θέση της σε σύγκριση με άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.

«Ενώ η Ελλάδα είναι πιο πιθανό να διατηρήσει τη συνέχεια της πολιτικής της, δεδομένης της μεγαλύτερης πιθανότητας η υφιστάμενη κυβέρνηση να παραμείνει στην εξουσία, οι δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν μεγαλύτερη αβεβαιότητα σε Ιταλία και Ισπανία», σημειώνει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα.

«Λόγω της διαφορετικής αντιμετώπισης ως προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση στα δύο πολιτικά συστήματα, η Ιταλία παραμένει η χώρα που αντιμετωπίζει τον υψηλότερο κίνδυνο πολιτικών αναταράξεων και ο δρόμος προς τις επερχόμενες εκλογές θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλύτης για την επανεμφάνιση των ανησυχιών σχετικά με τη βιωσιμότητα του χρέους», προσθέτει.

«Αν και οι προοπτικές πραγματικής ανάπτυξης για τη Νότια Ευρώπη παραμένουν ευάλωτες λόγω της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία, το βραχυπρόθεσμο "μαξιλάρι" που παρέχεται από την αυξημένη ονομαστική ανάπτυξη, η επίμονη ευρωπαϊκή δημοσιονομική στήριξη (Ταμείο Ανάκαμψης και REPowerEU) και η σταδιακή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής παρέχουν στην περιοχή πρόσθετο χρόνο για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών αδυναμιών της», αναφέρει επίσης η Goldman Sachs.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι οι χώρες του Νότου έχουν μπροστά τους σημαντικές προκλήσεις και ασύμμετρες απειλές με αποτέλεσμα οι επενδυτές να εξετάζουν το πόσο εκτεθειμένες είναι οι χώρες στην αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων και κυρίως η Ιταλία.

Συνολικά, όπως σημειώνει η Goldman Sachs, η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται σε καλύτερη θέση για να επιτύχει πολιτική συνέχεια μετά τις εθνικές εκλογές, δεδομένου ότι η σημερινή κυβέρνηση έχει υψηλότερες πιθανότητες να παραμείνει στη θέση της για να συνεχίσει τις επιλεγμένες πολιτικές της και να υλοποιήσει τη δέσμευσή της στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:27 - 30 Μαϊ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.