ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιστρατεύνται οι λιγνίτες στην παραγωγή ρεύματος- Δεύτερο ανάχωμα οι ΑΠΕ Κύριο

08:56 - 27 Ιουν 2022 | Οικονομία
Επιστρατεύνται οι λιγνίτες στην παραγωγή ρεύματος- Δεύτερο ανάχωμα οι ΑΠΕ
Στα ύψη σταθερά βρίσκεται τις τελευταίες μέρες, η χονδρεμπορική τιμή στο ρεύμα με την Mwh να ξεπερνάει εκ νέου τα 300 ευρώ. Συγκεκριμένα, σήμερα Δευτέρα 27 Ιουνίου ανήλθε σε 327,70 ευρώ ενισχυμένη κατά 28,19% σε μία μέρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Η άνοδος της τιμής του  φυσικού αερίου  στα 128 ευρώ  ανά Mwh στην Ολλανδική αγορά TTF έφερε τη νέα αυτή φρενήρη πορεία.

Οι εξελίξεις στην τιμή αερίου έχουν ενεργοποιήσει τις αρμόδιες αρχές, που έχουν βάλει στο “φουλ” τις μηχανές των λιγνιτικών εργοστασίων.

Είναι ενδεικτικό ότι η ΔΕΗ σε διάστημα έξι ημερών έχει αυξήσει  κατά 110% την παραγωγή ενέργειας  από λιγνίτη.  Στις 21 Ιουνίου έδωσε στο διαχειριστή 13.920 Mwh για  να ανέλθουν σήμερα  στις 29.316 Mwh  και τις προηγούμενες  ημέρες  οι λιγνίτες   παρήγαγαν άνω  των 20.000 Mwh  με ανοδική  τάση. Σταθερά τις τελευταίες μέρες η συμμετοχή των λιγνιτών στο εθνικό μείγμα είναι πάνω από 20%, από 6-8% που ήταν προ κρίσεως.

Νάρκη στο προϋπολογισμό

Πάντως και με την ενεργοποίηση των λιγνιτικών μονάδων οι τιμές της Mwh παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, και είναι κατά  102 ευρώ  υψηλότερες σε σχέση με αυτές που έχει υπολογίσει  το υπουργείο  Οικονομικών  για την  χρηματοδότηση  του κόστους  των νοικοκυριών (την έχει προσδιορίσει  στα 225 ευρώ).

Οι ΑΠΕ

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση πέρα από το πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, αλλά την “απενεργοποίηση” της ρήτρας αναπροσαρμογής από την 1η Αυγούστου, προωθεί επίσης τη γρήγορη ένταξη νέων ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.

Μάλιστα για την λειτουργία του νέου μηχανισμού και την απάλειψη της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και το σχέδιο ανάπτυξης των ΑΠΕ ενημερώθηκε χθες το απόγευμα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα και η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργκρέτε Βεστάγκερ η οποία σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Ο κ. Σκρέκας τόνισε με έμφαση την θεσμική παρέμβαση της κυβέρνησης στην χονδρεμπορική  αγορά ηλεκτρισμού, την οποία η Βεστάγκερ χαρακτήρισε ως μια εξαιρετική ιδέα για την αποσύνδεση των τιμών φυσικού αερίου από τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας.

Στη συνάντηση, επίσης, συζητήθηκε και το σχέδιο του ΥΠΕΝ που αφορά στην ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ με μπαταρίες, κυρίως φωτοβολταϊκών. Υπενθυμίζεται ότι το επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ αναμένεται να υποβάλει στις γενικές διευθύνσεις Ανταγωνισμού και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχήμα ενίσχυσης για την ανάπτυξη νέων έργων ΑΠΕ με μπαταρία συνολικής ισχύος άνω των 1.000 MW.

Ο Κώστας Σκρέκας παρουσίασε στη Margrethe Vestager τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, τονίζοντας ότι με τους ρυθμούς σύνδεσης νέων έργων ο στρατηγικός στόχος της χώρας για το 2030 να καλύπτει τουλάχιστον το 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ θα επιτευχθεί το 2026.

Ο ΥΠΕΝ ενημέρωσε την αντιπρόεδρο της Επιτροπής για τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το «Εξοικονομώ 2021» και το «Ανακυκλώνω – Αλλάζω Συσκευή», με τα οποία τα νοικοκυριά μπορούν να μειώσουν σημαντικά την κατανάλωση ενέργειας και κατ’ επέκταση τους λογαριασμούς τους.

Συζητήθηκε, επίσης, το φιλόδοξο σχέδιο του ΥΠΕΝ για την προώθηση των φωτοβολταϊκών στις στέγες, το οποίο κατέχει περίοπτη θέση στο REPowerEU. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Σκρέκας ενημέρωσε την κα Vestager ότι περίπου 2 GW από τον νέο χώρο που θα δημιουργηθεί στο δίκτυο διανομής του ΔΕΔΔΗΕ θα δεσμευθούν αποκλειστικά για τον σκοπό αυτόν.

Η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έφτασε στην Ελλάδα το απόγευμα της Κυριακής, θα συναντηθεί σήμερα στις 13:00 με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.