ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υδρογονάνθρακες: Ο... ορίζοντας για πιθανά κοιτάσματα στην Κρήτη

08:11 - 05 Σεπ 2022 | Οικονομία
Υδρογονάνθρακες: Ο... ορίζοντας για πιθανά κοιτάσματα στην Κρήτη
Μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να υπάρχει μια σαφής εικόνα για το τι "υπάρχει" στα βάθη νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου την περασμένη Παρασκευή ο Αριστοφάνης Στεφάτος, διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ) - όπως έχει πλέον μετονομαστεί η ΕΔΕΥ. Τότε, ουσιαστικά, θα είναι διαθέσιμα τα αποτελέσματα σεισμικών ερευνών στα δύο θαλάσσια οικόπεδα δυτικά και νότια της Κρήτης, από την κοινοπραξία ExxonMobil και ΕΛΠΕ.

“Στόχος είναι να έχουμε, στο τέλος του 2023, ξεκάθαρες απαντήσεις στα ερωτήματα για έρευνες και  σημαντικές αποφάσεις επενδύσεων”  ανέφερε σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Παρασκευή το μεσημέρι ο Αριστοφάνης Στεφάτος, καθώς τότε εκτιμάται ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα από τις σεισμικές έρευνες.

Υπενθυμίζεται ότι  παράταση των 24 μηνών για την Πρώτη Φάση του Βασικού Σταδίου Ερευνών (σεισμικές έρευνες) ζήτησε και έλαβε, πριν λίγες εβδομάδες,  από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) ο ενεργειακός κολοσσός ExxonMobil.

Με την παράταση αυτή η αμερικανική εταιρεία που είναι ο νέος Λειτουργός (Operator) των δύο θαλάσσιων οικοπέδων στα ανοιχτά της Κρήτης θα πρέπει να λάβει την απόφαση για εκτέλεση ερευνητικής γεώτρησης για φυσικό αέριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2024.

Η παράταση, μάλιστα, ήταν αναπόφευκτη καθώς η αμερικανική εταιρεία διαδέχθηκε τη γαλλική TotalEnergies, που αποχώρησε τον Ιούλιο παραχωρώντας το μερίδιο 40% που κατείχε στην κοινοπραξία των παραχωρησιούχων κατά 75% στην Exxon και κατά το υπόλοιπο 25% στον όμιλο ΕΛΠΕ.

“Η Exxon έχει υποβάλει ποιοτικά και ποσοτικά αναβαθμισμένο πρόγραμμα με δέσμευση να το ολοκληρώσει σε 2 αντί για 3 χρόνια. Έχουμε πολύ καλή συνεργασία με όλους τους επενδυτές και με την Exxon” ανέφερε ο κ. Στεφάτος και προσέθεσε ότι υπάρχει προοπτική επιτάχυνσης των εργασιών εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την όλη πορεία του project.  Μάλιστα για το πεδίο στο Ιωάννινα ανέφερε ότι υπάρχει ήδη απόφαση για γεώτρηση,

Όπως μάλιστα υπογράμμισε ότι “αν τα κοιτάσματα είναι υπαρκτά μιλάμε για τεράστια αξία και επίλυση ορισμένων από τα πιο κρίσιμα εθνικά διλήμματα. Συνεπώς θεωρούμε ότι είναι πολύ κρίσιμο να προχωρήσει το όλο σχέδιο”.

Νέα στρατηγική και προτεραιότητες

Στο πλαίσιο των νέων μεγάλων προκλήσεων, μάλιστα της συγκυρίας, η εταιρία έχει χαράξει μια νέα στρατηγική “Υδρογονάνθρακες 2.0”, που εκτός από την αξιοποίηση των εγχώριων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, περιλαμβάνει και την αποθήκευση φυσικού αερίου, τη διαχείριση/αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, ενώ στους στόχους της είναι και η αποθήκευση υδρογόνου στο μέλλον

“Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας και η προώθηση της ενεργειακής μετάβασης με σύγχρονους και περιβαλλοντικά φιλικούς τρόπους αποτελούν βασικές προτεραιότητες της ΕΔΕΥΕΠ”, τόνισε μιλώντας στην ίδια συνέντευξη ο πρόεδρος της ΕΔΕΥΕΠ Ρίκαρντ Σκούφιας.

Τα υπεράκτια

Σε σχέση με τα Υπεράκτια Αιολικά ο κ. Στεφάτος έκανε λόγο για συνδυασμένο ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για τον νέο αυτόν τομέα με τις πολύ μεγάλες προοπτικές και το υδρογόνο.

“Έχω εντυπωσιαστεί από το επίπεδο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, την ποιότητα και το μέγεθος των επενδυτών” ανέφερε και προσέθεσε “ότι έχουν αξιολογηθεί ήδη μια σειρά από περιοχές και τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε συζητήσεις ώστε να παραλάβουμε τη δουλειά που έχει γίνει και να την ωριμάσουμε.”

Παράλληλα ο κ. Στεφάτος αναφέρθηκε και στο σχέδιο για αποθήκευση υδρογόνου αλλά και διοξειδίου άνθρακα, που εξετάζεται για τη Δυτική Μακεδονία. 

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.