ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη δημοσιονομική ζυγαριά το «ενεργειακό» πακέτο της ΔΕΘ- Τα σενάρια

10:01 - 05 Σεπ 2022 | Οικονομία
Στη δημοσιονομική ζυγαριά το «ενεργειακό» πακέτο της ΔΕΘ- Τα σενάρια
Έμφαση στο “στήσιμο αναχωμάτων” στην ενεργειακή φτώχεια δίνει η κυβέρνηση εν όψει των ανακοινώσεων που θα κάνει ο Πρωθυπουργός από βήματος ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο. Βέβαια, εν αναμονή και αποφάσεων από την ΕΕ, βασικό κριτήριο για τις επόμενες κινήσεις είναι οι δημοσιονομικές αντοχές του προϋπολογισμού, αλλά και βέβαια η στήριξη ευαίσθητων κοινωνικά αλλά και πολιτικά ομάδων, καθώς έρχονται και εκλογές εν μέσω ενός εκρηκτικού πολιτικού κλίματος λόγω των υποκλοπών.

Στο φόντο αυτό μια σειρά από μέτρα είναι στο τραπέζι που αφορούν, (πέρα από τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος, τις συντάξεις, την στήριξη της παραγωγής), την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης, την παροχή  έκπτωσης στους οικιακούς χρήστες φυσικού αερίου αλλά και δράσεις εξοικονόμησης. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η σημαντική ενίσχυση του κονδυλίου για πετρέλαιο θέρμανσης με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων αλλά και νέες εκπτώσεις άνω του 15% μέσω ΔΕΠΑ για τους οικιακούς καταναλωτές.

Επίδομα θέρμανσης

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα ίσχυαν μέχρι τώρα για την περίοδο 2022 – 2023, προβλεπόταν ένα ποσό, για το επίδομα θέρμανσης, αυξημένο στα 200 εκατ. ευρώ από 168 εκατ . ευρώ με παράλληλη χαλάρωση των περιουσιακών και εισοδηματικών κριτηρίων. Ωστόσο με βάση την πρόθεση για ενεργοποίηση περισσότερων καυστήρων πετρελαίου  ώστε να αποφευχθεί η “υπερθέρμανση” των λογαριασμών ρεύματος δεν αποκλείεται και νέα άνοδος των κονδυλίων.

Πάντως, πέρυσι το επίδομα θέρμανσης έλαβαν  827.575 δικαιούχοι, στους οποίους καταβλήθηκαν 166 εκατ. ευρώ περίπου ( περίπου 2 εκατ. ευρώ έμειναν αδιάθετα) με τη μέση επιδότηση να ανέρχεται στα 200 ευρώ. Στον σχεδιασμό είναι να αυξηθεί τόσο το κατώτερο όσο και το ανώτερο ποσό της επιδότησης που σήμερα βρίσκεται στα 100 ευρώ και 750 ευρώ αντίστοιχα. Εξετάζεται επίσης η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους  να ανοίξει νωρίτερα ώστε το επίδομα να έχει δοθεί προκαταβολικά μέχρι το τέλος Νοεμβρίου/ αρχές Δεκεμβρίου.

Οι τιμές

Να σημειωθεί ότι το πετρέλαιο θέρμανσης θα ξεκινήσει στο 1,65 ευρώ το λίτρο, ανέφερε στο Σάββατο μιλώντας στο MEGA, ο Νίκος Παπαγεωργίου, πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής.

Ο πρόεδρος μίλησε για την πορεία της τιμής των καυσίμων στην Αττική και για το επίδομα θέρμανσης είπε ότι: «το υπουργείο έχει δεσμευθεί πως, όντως, θα προχωρήσει σε πιο γενναίες επιδοτήσεις. Αναμένουμε να δούμε, καθώς μία επιδότηση δεν αρκεί, το είδαμε αυτό και με τα Fuel Pass.»

Επιπλέον ανέφερε ότι η τιμή εκκίνησης της πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης θα είναι περίπου στα 1,65 ευρώ το λίτρο.

Για την πορεία των τιμών, ο πρόεδρος ανέφερε ότι αυτή την στιγμή η τιμή στα υγρά καύσιμα είναι για την αμόλυβδη η τιμή είναι ελαφρά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο και για το πετρέλαιο κίνησης ελαφρά πάνω από το 1,90 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα υπάρχει η προοπτική η τιμή στα υγρά καύσιμα να μειωθεί, δηλαδή από την Δευτέρα τα πρατήρια καυσίμων με τις νέες παραλαβές, θα «ρίξουν» τις τιμές λόγω της επιβολής πλαφόν.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των πρατηριούχων, χαρακτηριστικά: «Βιώνουμε την μεγαλύτερη ενεργειακή κρίση των τελευταίων 30 ετών. Το θέμα είναι πώς θα καταφέρουμε να κρατηθούν οι επιχειρήσεις. Προβλέπουμε από στατιστικά που έρχονται τόσο από τον ΓΕΣΕΒΕ όσο και από τα επιμελητήρια, ότι το 30% των επιχειρήσεων είτε μικρών είτε μεγάλων δεν αντέχουν το κόστος».

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.