ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θέρμανση: Κόστος και επιλογές-Μια στις τρεις πολυκατοικίες δεν ανάβει καλοριφέρ

21:00 - 25 Σεπ 2022 | Οικονομία
Θέρμανση: Κόστος και επιλογές-Μια στις τρεις πολυκατοικίες δεν ανάβει καλοριφέρ
Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται το θέμα της θέρμανσης ενόψει του φετινού χειμώνα, με τις τιμές όλων των πιθανών επιλογών να είναι στα ύψη.

Το φυσικό αέριο βρίσκεται πλέον στα ύψη, με την κυβέρνηση να δίνει κίνητρα για μετάβαση στο πετρέλαιο, μια λύση, βέβαια, που δεν είναι εφικτή για όλους.

Τα καυσόξυλα αποτελούν για πολλούς μια λύση, όμως η αυξημένη ζήτηση και το κόστος μεταφοράς, έχει εκτοξεύσει τις τιμές στα ύψη.

Ενδεικτικά, όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Mega: 

– Το πουρνάρι πωλείται προς 170 ευρώ το κυβικό 

– Η οξιά και η ελιά προς 150 ευρώ το κυβικό 

– Η καρυδιά προς 140 το κυβικό 

– Το πεύκο προς 120 ευρώ το κυβικό 

– Το πέλλετ προς 599 ευρώ ο τόνος 

Στον ρυθμό των επιδοτήσεων

Η διανομή του πετρελαίου θέρμανσης ξεκινά στις 15 Οκτωβρίου, με τη συνολική επιδότηση να φθάνει τα 300 εκατομμύρια ευρώ από 174 πέρυσι.

Η τιμή έναρξης, με την επιδότηση που θα φθάνει τα 25 λεπτά το λίτρο, είναι στα 1,35 με 1,40 ευρώ το λίτρο. Το βασικό επίδομα ανεβαίνει στα 350 ευρώ από 300 πέρυσι, με προσαύξηση 20% για κάθε παιδί.

Τα επιδόματα θέρμανσης

Τόσο τα νοικοκυριά που θα εγκαταλείψουν το κλιματιστικό ή το φυσικό αέριο και θα χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο θέρμανσης για να ζεσταθούν τον χειμώνα, όσο και τα νοικοκυριά που δικαιούνται για πρώτη φορά επίδομα θέρμανσης λόγω αύξησης των εισοδηματικών κριτηρίων θα εισπράξουν διπλό επίδομα.

Πάντως, εταιρείες διαχείρισης επισημαίνουν ότι από τη μία παρατηρείται μια αύξηση των μετατροπών των συστημάτων θέρμανσης από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο, αλλά από την άλλη θεωρείται δεδομένο ότι μια στις τρεις πολυκατοικίες δεν θα ανάψει φέτος τα καλοριφέρ.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.