ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Στο 9% φέτος ο πληθωρισμός- Ελπίδες αποκλιμάκωσης το 2023

09:24 - 28 Σεπ 2022 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Στο 9% φέτος ο πληθωρισμός- Ελπίδες αποκλιμάκωσης το 2023
Την πρόβλεψη ότι ο πληθωρισμός φέτος θα κλείσει μεσοσταθμικά σε ετήσια βάση στο 9% έκανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας. Παράλληλα εκτίμησε ότι θα αποκλιμακωθεί στο 3% το 2023.

Να σημειωθεί ότι οι προβλέψεις της Κομισιόν παραπέμπουν σε ποσοστά 8,1% για το 2022 και 5,5% για το 2023. Το δε ΙΟΒΕ εκτιμά τον εφετινό πληθωρισμό στο 9% - 9,6%, ενώ το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή έχει καταγράψει ακόμη και σενάριο στο 11%.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή που θα ανακοινωθούν τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο. Με βάση, δε, τις πρώτες εκτιμήσεις προβλέπεται ποσοστό πάνω από το 9,1% του Αυγούστου, που βέβαια “τροφοδοτεί” και το σχέδιο για νέες αυξήσεις επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Κινήσεις βέβαια που βάζουν “τροχοπέδη” και στην ανάπτυξη.

Επίσης,  υπουργός Οικονομικών τόνισε μιλώντας στην Ναυτεμπορική Tv ότι το πρόβλημα του αυξημένου ενεργειακού κόστους είναι σημαντικό. Ωστόσο απαντώντας στις αιτιάσεις που χθες εξέφρασαν παράγοντες των ΜμΕσυνέστησε ψυχραιμία λέγοντάς οτι  αντίστοιχες  εκτιμήσεις διατυπώθηκαν και την περίοδο της υγειονομικής κρίσης αλλά δεν επιβεβαιώθηκαν.

Στο μεταξύ βέβαια υπάρχει για το 2023 μια σύσταση για λελογισμένες και στοχευμένες παρεμβάσεις καθώς θα πρέπει να υπάρξει επαναφορά στον ορθό δημοσιονομικό δρόμο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει ανακοινώσει μέτρα ύψους 13 δις ευρώ για την ενεργειακή κρίση, με το πρωτογενές έλλειμμα φέτος να παραμένει στην περιοχή του 2%. Πάντως το  για το 2023 εκτιμάται οτι θα υπάρξει ένα οριακό πρωτογενές πλεόνασμα.

Όσον αφορά την “καταιγίδα” στην αγορά των ομόλογων ο κ. Σταικουρας επεσήμανε  οτι η κάλυψη, έγκαιρα,  του μεγαλύτερου μέρος των αναγκών και το ταμειακό “μαξιλάρι” των 38 δις ευρω δημιουργούν ένα “δίχτυ” ασφαλείας για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους χωρίς να “πιέζεται” το δημόσιο να βγει φέτος (ίσως και το χρόνου αν συνεχιστεί το πρόβλημά) στις αγορές.

Γιώργος Αλεξάκης
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις 09:33 - 28 Σεπ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.