ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε άνοδο οι τιμές των καυσίμων- Αντίρροπη τάση σε ρεύμα-αέριο

12:59 - 08 Οκτ 2022 | Οικονομία
Σε άνοδο οι τιμές των καυσίμων- Αντίρροπη τάση σε ρεύμα-αέριο
Σε τροχιά ανόδου κινούνται οι τιμές των καυσίμων λίγες μέρες πριν ξεκινήσει και η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης. Σε ευθεία προβολή με την τάση των τελευταίων ημερών διεθνώς, όπου το Brent βρίσκεται λίγο κάτω από τα 100 δολάρια του βαρέλι, στα 98 δολάρια περίπου, την ανηφόρα τραβουν οι τιμές στην αντλία.

Με βάση τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών του Υπουργείου Ανάπτυξης η μέση τιμή την Πέμπτη για τη βενζίνη διαμορφώθηκε στα 1,994 ευρώ το λίτρο, ενώ η τιμή του diesel κίνησης ήταν μία ανάσα χαμηλότερα στα 1,961 ευρώ.

Στην Αττική, ήδη  πολλά πλέον πρατήρια η τιμή του πετρελαίου είναι πάνω από αυτή της βενζίνης ενώ βέβαια και σε πολλά σημεία οι τιμές και των δυο υπερβαίνουν τα 2 ευρώ και πάλι. Να σημειωθεί ότι την περασμένη Τρίτη η μέση πανελλαδική τιμή του πετρελαίου ήταν στα 1,98 ευρώ.

Με βάση, σε, τις εκτιμήσεις της ΠΟΠΕΚ από την ερχόμενη Τρίτη 11/10 στις παραδόσεις στα πρατήρια, θα επικρατήσουν έντονα ανοδικές τάσεις στη χονδρική τιμή της βενζίνης, του υγραερίου και του ντίζελ.

Υπενθυμίζεται ότι η  τιμή του Brent μέσα σε λίγες ημέρες κατέγραψε άνοδο  περίπου 19%, από τα 82 δολάρια το βαρέλι στα 98,6 δολάρια. 

Σημειώνεται ότι οι βασικοί υπουργοί του ΟΠΕΚ+ συμφώνησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, ανέφεραν τρεις πηγές του οργανισμού στο Reuters.  

Όπως σημειώνεται, η  εν λόγω περικοπή είναι σαφώς ανώτερη από το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα που είχε αναφερθεί το προηγούμενο διάστημα.  Με αυτό τον τρόπο, τα μέλη του ΟΠΕΚ+ όχι μόνο υιοθέτησαν την πρόταση της Μόσχας για τη μείωση της παραγωγής, ώστε να κρατηθούν ψηλά οι τιμές, αλλά την ενίσχυσε κιόλας, καθώς η Ρωσία είχε εισηγηθεί τη μείωση κατά ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα, ενώ η απόφαση που ελήφθη είναι για τα διπλάσια. 

Το φυσικό αέριο και το ρεύμα

Στο αντίποδα αυτών των αρνητικών εξελίξεων, η πορεία της τιμής του φυσικού αερίου έπεσε κατά 55% από τα υψηλά των 350 ευρώ η μεγαβατώρα. Χτες έκλεισε στα 156,5 ευρώ.

Ανάλογα σημαντική πτώση καταγράφει και η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, που για 3η συνεχή ημέρα διαμορφώθηκε κάτω από τα 300 ευρώ η μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα χτες έκλεισε στα 262 ευρώ, ενώ προχτές ήταν στα 230 ευρώ.

Στα 262,01 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Σάββατο 8/10/2022.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 545,40 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 156,17 ευρώ/MWh.

Η τιμή αυξήθηκε κατά 14% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 6%, το φυσικό αέριο 20,5% τα υδροηλεκτρικά 3,2% οι εισαγωγές 22,4% και οι ανανεώσιμες 41,5%.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 14,299 MWh και οι εισαγωγές στις 29,740 MWh.

Γιώργος Αλεξάκης

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.