ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

DZ Bank: Ανάπτυξη 7% φέτος στην Ελλάδα-Ύφεση το 2023

13:52 - 10 Οκτ 2022 | Οικονομία
DZ Bank: Ανάπτυξη 7% φέτος στην Ελλάδα-Ύφεση το 2023
Η DZ Bank «βλέπει» ρυθμούς ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία που θα προσεγγίσουν το 7% το 2022, ωστόσο για το επόμενο έτος τονίζει ότι η χώρα θα προχωρήσει σε ύφεση, η οποία θα προκληθεί από την πτωτική πορεία της οικονομίας της Ευρώπης.

Πιο συγκεκριμένα, ο οίκος τονίζει ότι η ελληνική οικονομία θα δει φέτος ανάπτυξη 6,9%, ωστόσο για το 2023 προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 0,7%.

Επίτευξη σημαντικών στόχων

Παράλληλα, οι αναλυτές της DZ Bank χαρακτηρίζουν την τάση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας ως ανοδική και σημειώνουν ότι η Αθήνα έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς στόχους φέτος, όπως για παράδειγμα την πλήρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ, την αναβάθμιση σε BB+ από την S&P, την επιτυχή ολοκλήρωση της ενισχυμένης εποπτείας και την έναρξη της αποπληρωμής των διμερών δανείων διάσωσης από το 2010.

Από την άλλη, οι αναλυτές του οίκου αναγνωρίζουν ότι η οικονομία επιβραδύνει ήδη, καθώς το δεύτερο τρίμηνο, η ανάπτυξη διαμορφώθηκε  στο 1,2% σε τριμηνιαία βάση, από 2,9% που ήταν το πρώτο τρίμηνο.

Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 8% στα μέσα του έτους, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα είναι καλά τοποθετημένη για να επιτύχει ρυθμούς σχεδόν 7% στο σύνολο του 2022, παρά την επιβράδυνση.

Η DZ Bank εκτιμά ότι τα spreads των ελληνικών ομολόγων θα διευρυνθούν περαιτέρω τους επόμενους μήνες, καθώς ως η χώρα με τη χαμηλότερη αξιολόγηση, η Ελλάδα πλήττεται περισσότερο από την αποστροφή από το ρίσκο στις αγορές.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.