ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σε τρία μέτωπα κατευθύνονται τα προεκλογικά μέτρα στήριξης

11:11 - 16 Νοε 2022 | Οικονομία
Σε τρία μέτωπα κατευθύνονται τα προεκλογικά μέτρα στήριξης
Πρώτος στόχος για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης είναι η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων που είναι αναγκαία προϋπόθεση για τον εθνικό στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Από κει και πέρα, όμως, ενόψει και των εκλογών είναι πιθανή μια νέα γενιά μέτρων στήριξης.

Με βάση τους αρχικούς υπολογισμούς, ο κρατικός προϋπολογισμός θα έπρεπε να εμφανίζει αυτήν την περίοδο πρωτογενές έλλειμμα 6,7 δισ. ευρώ, ωστόσο, χάρη στην υπεραπόδοση των εσόδων τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν ότι το πρωτογενές έλλειμμα στο δεκάμηνο έχει περιοριστεί σε μόλις 349 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, η εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον Οκτώβριο έκλεισε με την υπέρβαση των εσόδων να αγγίζει τα 290 εκατ. ευρώ. Συνολικά για το 10μηνο του έτους στα Δημόσια ταμεία έχουν μπει 5,1 δισ. περισσότερα από ότι εκτιμούσαν στο ΥΠΟΙΚ.

Στην  προσπάθεια για βελτίωση των δημοσιονομικών σημαντικό ρόλο παίζει και το ΑΕΠ. Να σημειωθεί ότι αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ παραδεχόταν ότι το οικονομικό επιτελείο ετοιμάζεται για μια ακόμη αναθεώρηση προς τα πάνω του ρυθμού ανάπτυξης για φέτος, ενόψει του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2023 που θα κατατεθεί τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου στη Βουλή.   

Μέτρα στήριξης σε τρία μέτωπα

Στο φόντο αυτό είναι ισχυρή η πιθανότητα το τελικό πρωτογενές έλλειμμα του φετινού προϋπολογισμού να είναι κάτω από το στόχο του 1,7% του ΑΕΠ, γεγονός που σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα έχει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο στη διάθεσή της για παρεμβάσεις στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων.

Στο τραπέζι πάντα υπάρχουν σκέψεις και για επιπλέον μέτρα στήριξης πριν αλλάξει η χρονιά αν και στελέχη του οικονομικού του επιτελείου συστήνουν αναμονή για την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού.

Βέβαια το άρωμα εκλογών είναι έντονο και φυσικό είναι τα πάντα να εξαρτηθούν από τις πολιτικές εξελίξεις και φυσικά την απόφαση θα την λάβει ο πρωθυπουργός.   

Στην κορυφή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων έχει περάσει η ενέργεια και κυρίως το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ένας συνδυασμός αιτιών έχουν οδηγήσει τις τελευταίες 48ώρες την τιμή του φυσικού αερίου σε αύξηση 30%, ξανά πάνω από τα 127€/Mwh.  Την ίδια στιγμή παρά την αποκλιμάκωση στα 92$/βαρέλι, οι φόβοι για νέες αυξήσεις στο πετρέλαιο παραμένουν, με την Goldman Sachs να κάνει λόγο για τιμή 115$ πριν βγει η χρονιά.   

Η πορεία λοιπόν των τιμών ενέργειας τις επόμενες ημέρες θα καθορίσει τα πάντα. Αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν, τότε η κυβέρνηση θα παρέμβει στο ζήτημα της ακρίβειας. «Κάτι πρέπει να κάνουμε για την ακρίβεια, είναι μεγάλο πρόβλημα» έλεγε χαρακτηριστικά αξιωματούχος του ΥΠΟΙΚ. Σε καμιά περίπτωση αυτό το κάτι όμως δεν θα είναι οριζόντια μείωση φόρων, «θέλουμε να βοηθήσουμε απευθείας τα νοικοκυριά» ξεκαθάριζε πριν από λίγες ημέρες ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξη του στο OPEN. 

Μια άλλη περιοχή πρώτης προτεραιότητας για την κυβέρνηση είναι τα στεγαστικά δάνεια. Ήδη οι επιβαρύνσεις για τα νοικοκυριά είναι μεγάλες από τις αυξήσεις στα επιτόκια στις οποίες έχει προχωρήσει η ΕΚΤ και οι οποίες δεν θα είναι και οι τελευταίες. Στο ΥΠΟΙΚ αναζητούν τρόπους στήριξης των νοικοκυριών με τις προτάσεις να επαναφέρουν στο τραπέζι των συζητήσεων το πετυχημένο μέτρο της γέφυρας που εφαρμόστηκε στην πανδημία.   

Γιώργος Αλεξάκης - Σπύρος Πολυχρονόπουλος

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.