ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα «καμπανάκια» Στουρνάρα στη Λαγκάρντ για πληθωρισμό και ύφεση Κύριο

15:46 - 01 Δεκ 2022 | Οικονομία
Νέα «καμπανάκια» Στουρνάρα στη Λαγκάρντ για πληθωρισμό και ύφεση
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, για ακόμη μία φορά επισημαίνει τα λάθη της ΕΚΤ που οδηγούν την ευρωζώνη σε ύφεση.

Ο κ. Στουρνάρας παρενέβη αυτή τη φορά μέσα από συνέντευξη που παραχώρησε στην ηλεκτρονική έκδοση της Handelsblatt.

Όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα, ο κεντρικός τραπεζίτης «σε αντίθεση με πολλούς συναδέλφους του, στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, βλέπει γρήγορη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Γι αυτό καλεί την ΕΚΤ να εστιάσει περισσότερο στον κίνδυνο οικονομικής κρίσης κατά τη χάραξη της νομισματικής της πολιτικής».

Ο Γιάννης Στουρνάρας θεωρεί πως η γραμμή Λαγκάρντ με τις επαναλαμβανόμενες αυξήσεις επιτοκίων είναι υπερβολική με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα και βλάπτει τις οικονομίες με πρόσχημα τη μείωση του πληθωρισμού.

Ο διοικητής της ΤτΕ θεωρεί πως ο πληθωρισμός έχει μπει έτσι κι αλλιώς σε φάση αποκλιμάκωσης και οι παρεμβάσεις της ΕΚΤ στα επιτόκια δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Ο Γιάννης Στουρνάρας εξηγεί αναλυτικά τους λόγους, για τους οποίους εμφανίζεται αισιόδοξος: «Οι στρεβλώσεις στο κομμάτι της προσφοράς υποχωρούν σταδιακά. Ταυτόχρονα επιβραδύνεται η άνοδος των τιμών στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες. Αλλά και η επιβράδυνση της ανάπτυξης μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις. Η σταδιακή εξομάλυνση της νομισματικής πολιτικής θα επαναφέρει τον πληθωρισμό εντός του στόχου που έχουμε θέσει».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομία ο κεντρικός τραπεζίτης υποστηρίζει ότι «οι δημοσιονομικές ανισορροπίες έχουν διορθωθεί», αλλά «θα πρέπει να παραμείνουμε σε επιφυλακή, ιδιαίτερα όσον αφορά της επιπτώσεις του πληθωρισμού στην ανταγωνιστικότητα και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών».

Απαντώντας στο ερώτημα, εάν διαφαίνεται κάποιος κίνδυνος για την εξυπηρέτηση του ελληνικού δημοσίου χρέους, επισημαίνει: «Όχι στο άμεσο μέλλον. Αλλά μακροχρόνια ο περιορισμός των κινδύνων για την εξυπηρέτηση του χρέους θα εξαρτηθεί από τη συνέχιση μίας συνετής δημοσιονομικής πολιτικής και την υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».

Τελευταία τροποποίηση στις 16:32 - 01 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.