ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πελαγίδης: Το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φτάσει πάνω απ'το 3%

16:42 - 16 Δεκ 2022 | Οικονομία
Πελαγίδης: Το επιτόκιο της ΕΚΤ θα φτάσει πάνω απ'το 3%
Τη δική του πρόβλεψη για τα επιτόκια των κεντρικών τραπεζών εξέφρασε σήμερα (16/12) ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Θεόδωρος Πελαγίδης, τονίζοντας ότι στην ευρωζώνη πιθανόν να φτάσουν και να ξεπεράσουν το 3%.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, ο κ. Πελαγίδης τόνισε ότι η μάχη με τον πληθωρισμό θα έχει διάρκεια καθώς και ότι το φαινόμενο είναι πολυπαραγοντικό.

Όπως εξήγησε ο ίδιος, σε μακροχρόνιο ορίζοντα επηρεάζεται και από τη γήρανση του πληθυσμού που επηρεάζει την παραγωγικότητα, καθώς και από την αναδιάταξη της διεθνούς εφοδιαστικής αλυσίδας και την κλιματική αλλαγή που ανεβάζει το κόστος στην οικονομία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο υποδιοικητής της ΤτΕ τόνισε ότι έχει καθυστερήσει η αναβάθμιση της  Ελλάδας από τις εταιρείες αξιολόγησης, δεδομένων των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας και κυρίως του προφίλ του ελληνικού χρέους, το οποίο είναι κλειδωμένο κατά τα ⅔ στον ESM και οι ανάγκες χρηματοδότησης είναι αναλογικά πολύ χαμηλότερες από εκείνες άλλων χωρών, όπως η Ιταλία.

Εργατικό δυναμικό

Ο κ. Πελαγίδης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα του εργατικού δυναμικού, τονίζοντας ότι αποτελεί μεγάλη τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη και την προσέλκυση επενδύσεων.

Ο αριθμός των νέων ηλικίας 20-29 ετών στην Ελλάδα που αποτελούν την «ατμομηχανή» της οικονομίας έχει μειωθεί στο μισό, ενώ είναι χαμηλό και το ποσοστό των απασχολουμένων καθώς και της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

«Η αδυναμία αυτή είναι και ένας από τους λόγους που το ΔΝΤ εκτιμά ότι μακροχρόνια ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είναι χαμηλός, στο 1,1%», κατέληξε ο κ. Πελαγίδης.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.