ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το πλαφόν «κλειδί» για την υλοποίηση του μεγάλου ενεργειακού πακέτου

11:38 - 19 Δεκ 2022 | Οικονομία
Το πλαφόν «κλειδί» για την υλοποίηση του μεγάλου ενεργειακού πακέτου
Αισιόδοξος εμφανίστηκε για πιθανό συμβιβασμό στη σημερινή(19/12) σύνοδο των ΥΠΕΝ της ΕΕ ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή την περασμένη Παρασκευή (16/12).

Ήδη η τσεχική κυβέρνηση, η οποία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, πρότεινε τη μείωση του πλαφόν στα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα σε σύγκριση με τα 275 ευρώ που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον περασμένο μήνα. 

Η τελευταία αναθεώρηση, η οποία κοινοποιήθηκε στα κράτη μέλη το Σάββατο και είδε το Bloomberg  News αλλά και το Reuters έρχεται λίγες μέρες, αφότου οι ηγέτες του μπλοκ έριξαν το βάρος τους στην εξεύρεση μιας γρήγορης συμφωνίας για το μέτρο παρέμβασης στην αγορά. 

Να σημειωθεί ότι η Πράγα ευρισκόμενη στη μέση, μεταξύ του βασικού της οικονομικού εταίρου, της Γερμανίας και της ομάδας κρατών που υποστηρίζουν το πλαφόν και με τις οποίες συμφωνεί, επιθυμεί πάση θυσία να κλείσει το θέμα πριν από την εκπνοή του έτους. 

Με βάση τις αναφορές του διεθνούς τύπου, τις τελευταίες εβδομάδες η Γερμανία ώθησε για μια προσεκτική προσέγγιση, ενώ το Βέλγιο, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Πολωνία ζήτησαν ένα πιο επιθετικό εργαλείο, με πλαφόν τιμής κάτω από 200 ευρώ. 

Όσοι είναι υπέρ της επιβολής πλαφόν επισημαίνουν ότι διακυβεύεται το μέλλον της οικονομίας των 17 τρισεκατομμυρίων δολαρίων του μπλοκ, καθώς οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας έχουν ήδη τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό και απειλούν να ωθήσουν την περιοχή σε ύφεση.

Επίσης, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι μια συμφωνία για το ανώτατο όριο της τιμής του φυσικού αερίου θα ξεκλειδώσει επίσης ένα ευρύτερο πακέτο μέτρων για τον περιορισμό του υψηλού ενεργειακού κόστους που έχει προκαλέσει αναστάτωση στις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές. 

Έτσι, σύμφωνα με την τελευταία αναθεώρηση, ο λεγόμενος μηχανισμός διόρθωσης της αγοράς φυσικού αερίου θα τεθεί σε λειτουργία όταν οι συμβάσεις του TTF παράδοσης επόμενου μήνα ξεπερνούν τα 188 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τρεις ημέρες. 

Επιπλέον, το νέο προσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταματήσει την παρέμβασή της στην αγορά εάν υπονομεύσει τα μέτρα μείωσης της ζήτησης φυσικού αερίου της ΕΕ. 

Επίσης, το μέτρο θα ανασταλεί αμέσως αν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του εφοδιασμού. Ορισμένοι επικριτές φοβούνται ότι τυχόν πλαφόν τιμής στην Ευρώπη θα μπορούσε να την καταστήσει λιγότερο ελκυστική για τους πωλητές παγκοσμίως.   

Υπενθυμίζεται ότι με βάση την πρόταση που εξετάζεται, εάν το πλαφόν ενεργοποιηθεί, δε θα μπορούν να γίνονται συναλλαγές στα συμβόλαια επόμενου μήνα στον κόμβο TTF σε τιμές που θα υπερβαίνουν τουλάχιστον κατά 35 ευρώ/ MWh τη διεθνή τιμή αναφοράς του LNG, όπως θα προκύπτει από ένα «καλάθι» τιμών σε διάφορους κόμβους ανά τον κόσμο. 

Προβλέπεται επίσης ότι το πλαφόν της Ε.Ε. δεν θα πέσει κάτω από τα 188 ευρώ/MWh, ακόμα και αν η τιμή αναφοράς του LNG υποχωρήσει σε χαμηλότερα επίπεδα.

Αν όμως η τιμή αναφοράς του LNG αυξηθεί πάνω από τα 188 ευρώ/MWh, τότε το πλαφόν θα την «ακολουθήσει», παραμένοντας 35 ευρώ/MWh πάνω από αυτήν.

Πρόκειται για μια δικλίδα που διασφαλίζει ότι η Ε.Ε. μπορεί να διεκδικήσει στις αγορές και φορτία LNG πάνω από τις τιμές της αγοράς αν απαιτείται, για να προσελκύσει τις ποσότητες που χρειάζεται σε περιβάλλον στενότητας προσφοράς LNG.

Τελευταία τροποποίηση στις 11:40 - 19 Δεκ 2022
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.