ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πετρέλαιο Θέρμανσης: Τέλος η επιδότηση στην «πηγή»- 10 λεπτά... καπέλο

10:22 - 27 Δεκ 2022 | Οικονομία
Πετρέλαιο Θέρμανσης: Τέλος η επιδότηση στην «πηγή»- 10 λεπτά... καπέλο
Κατά σχεδόν 30 λεπτά, με βάση τους μέσους όρους τιμων εκκίνησης τον Οκτώβριο, προμηθεύονται αυτές τις ημέρες τα νοικοκυριά πετρέλαιο θέρμανσης καθώς η τιμή του είναι σήμερα στα €1,12 το λίτρο.

Ωστόσο από την Πρωτοχρονιά η τιμή του, αν και με βάση και την ενημέρωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων βαίνει μειούμενη ως προς τις τιμές παράδοσης τρων διυλιστηρίων, αναμένεται να αυξηθεί καθώς “κουρεύται” η κρατική επιδότηση κατά 10 λεπτά το λίτρο. 

Ουσιαστικά αν δεν πέσουν περαιτέρω οι τιμές σε διεθνές επίπεδο, κάτι που σπρώχνει προς τα κάτω έστω και με καθυστέρηση τις τιμές στην αντλία, η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης θα γίνεται από το νέο έτος με τιμή αυξημένη κάτα €0,10. 

Δηλαδή από 1,12 ευρώ το λίτρο που είναι η μέση τιμή του πετρελαίου σήμερα, αναμένεται να διαμορφωθεί σε 1,22 ευρώ το λίτρο, υπό την προϋπόθεση ότι θα διατηρηθεί στα τρέχοντα επίπεδα.

Μόνη ελπίδα από κει και πέρα των καταναλωτών είναι η συνέχιση των εκπτωτικών πολιτικών από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας. Να σημειωθεί ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου  ισχύει η παράλληλη επιδότηση των 7,5 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας και μένει να φανεί εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει.

Βέβαια, πλέον τα διυλιστήρια καλούνται να δώσουν στον κρατικό κορβανά έξτρα φορολογία, με βάση όσα εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το τέλος του 2022 θα συνεχιστεί η η επιδότηση στο πετρέλαιο θέρμανσης, που ανέρχεται σε 25 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ. Όπως όμως έχει ανακοινώσει ο υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας, από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο του 2023 η επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 15 λεπτά το λίτρο με τον ΦΠΑ.

Κύρια αιτία της μείωσης του ύψους της επιδότησης από τις αρχές του νέου έτους είναι η διεθνής τάση των τιμών που κινούνται σε επίπεδα από 82-85 δολάρια το βαρέλι. Βέβαια στις αρχές Δεκεμβρίου είχαν υποχωρήσει ακόμα και κάτω από τα 75 δολάρια. 

Επίδομα θέρμανσης

Στο μεταξυ καταφύγιο για πολλά νοικοκοκυριά είναι το επίδομα θέρμανσης με τις αιτήσεις να έχουν φτάσει τις 1.170.070. Το υπουργείο Οικονομικών έδωσε, μάλιστα,  παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων έως τις 13 Ιανουαρίου με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ήδη έχει προχωρήσει στην καταβολή ποσού συνολικού ύψους 188 εκατ. ευρώ σε 842.397 δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.  Υπενθυμίζεται ότι το ελάχιστο ύψος επιδόματος ανέρχεται στα 100 ευρώ και το μέγιστο στα 800 ευρώ, με προσαύξηση για τους πολίτες που ζουν στις ορεινές περιοχές, οι οποίοι ενδέχεται να λάβουν επίδομα έως και 1.000 ευρώ. 

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι  

Δικαιούχοι για το επίδομα θέρμανσης φέτος είναι όσοι καταναλώνουν:  πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης φωτιστικό πετρέλαιο (μπλε κηροζίνη) φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα βιομάζα (πέλετ) θερμική ενέργεια μέσω τηλεθέρμανσης.

Γιώργος Αλεξάκης
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.