ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Έως 50% αυξήθηκαν οι τιμές τροφίμων στην Ελλάδα στο 11μηνο

12:20 - 30 Δεκ 2022 | Οικονομία
Έως 50% αυξήθηκαν οι τιμές τροφίμων στην Ελλάδα στο 11μηνο
Μεγάλες αυξήσεις γνωρίζουν οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται και από τα στοιχεία που παρουσιάζει η Eurostat, η χώρα μας παρουσιάζει υψηλότερους ρυθμούς αύξησης συγκριτικά με το μέσο ρυθμό αύξησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φυσικά το φαινόμενο δεν είναι μόνο ελληνικό καθώς οι αυξήσεις στις τιμές οφείλονται σε μεγάλο βαθμό και στις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που έχει προκαλέσει σημαντικές ελλείψεις σε πρώτες ύλες.

Βέβαια, ακόμα και στις περιπτώσεις που η χώρα μας κατέγραψε μικρότερες αυξήσεις σε τρόφιμα συγκριτικά με άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε, συνυπολογίζονται και άλλοι παράγοντες όπως η αγοραστική δύναμη, καθώς ο πληθωρισμός παραμένει σε υψηλά επίπεδα παρά την πτώση των τελευταίων μηνών, με αποτέλεσμα το πλήγμα να είναι σοβαρό για τα ελληνικά νοικοκυριά που έχουν περιορίσει κατά πολύ τις δαπάνες τους ακόμη και σε βασικά προϊόντα.

Η Εurostat συμπληρώνει ότι στην Ελλάδα καταγράφεται το τρίτο υψηλότερο ποσοστό, μετά τη Ρουμανία και την Εσθονία, δαπανών για τρόφιμα, ποτά και εστίαση (29,6% το 2020 και 25,3% το 2021).

Από την εξέταση 20 τροφίμων εξάγεται ότι το τελευταίο 12μηνο οι τιμές έχουν αυξηθεί από 1,8% (στα ψάρια και θαλασσινά) έως 49,3% (στη ζάχαρη), ενώ σε σειρά πολύ βασικών ειδών διατροφής οι ανατιμήσεις πλησιάζουν ή υπερβαίνουν το 20%.

Στην τελευταία αυτή κατηγορία ανήκουν τα άλλα βρώσιμα έλαια όπου μέσα σε έναν χρόνο η τιμή αυξήθηκε κατά 38,8%, ενώ σε επίπεδο Ε.Ε κατά 45%. Σημαντικές αυξήσεις τιμών έχουν γνωρίσει και τα γαλακτοκομικά με την τιμή στο γιαούρτι να έχει αυξηθεί κατά 27,5% , 26% στο φρέσκο γάλα και 25,7% στα τυριά και κατά 20,10% στο βούτυρο.

Ακόμα αυξήσεις ρεκόρ καταγράφονται και σε βασικά είδη όπως το ψωμί 24,4%, ενώ κατά 23,20% έχει αυξηθεί η τιμή στις πατάτες.

Τα «θετικά» και τα αρνητικά παραδείγματα της Ελλάδας

Από το σύνολο των προϊόντων που εξετάζονται στο πλαίσιο της έρευνας της Eurostat, μονοψήφια αύξηση τιμών καταγράφηκε στην Ελλάδα μόνο σε τρία από αυτά και συγκεκριμένα στα ψάρια και θαλασσινά (1,8%), στα φρούτα (3,6%) και στο κρασί (9,4%).

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις τιμές προϊόντων στην Ελλάδα συγκριτικά με το μέσο όρο της Ε.Ε είναι στο γιαούρτι, στο ψωμί, στις πατάτες, στο μοσχαρίσιο κρέας, στο ελαιόλαδο, στην μπίρα και το κρασί. Προϊόντα δηλαδή που θα υπάρχουν και στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι, που φέτος θα είναι σημαντικά πιο ακριβό.

Συνολικά ο πληθωρισμός τροφίμων στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 2022 με βάση τα στοιχεία του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που δημοσιεύει η Eurostat ήταν 15,2% έναντι 18,3% στην Ε.Ε. και 16,4% στην Ευρωζώνη.

Στις 6 Ιανουαρίου η Eurostat θα δημοσιεύσει τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό του Δεκεμβρίου, ενώ τα στοιχεία για τον Εθνικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή είναι προγραμματισμένο να ανακοινωθούν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) στις 12 Ιανουαρίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.