ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το «πακέτο» φοροαπαλλαγών και oι αυξήσεις συντάξεων για το 2023

21:10 - 01 Ιαν 2023 | Οικονομία
Το «πακέτο» φοροαπαλλαγών και oι αυξήσεις συντάξεων για το 2023
Το 2023 έφτασε και από σήμερα κιόλας μπήκε σε εφαρμογή μία σειρά από φορολογικές ρυθμίσεις, ενώ πολλοί είναι και οι συνταξιούχοι που θα δουν αυξήσεις στις συντάξεις τους μετά από χρόνια αναμονής

Η πρώτη ρύθμιση, αφορά την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία πλέον αφορά το σύνολο των εργαζομένων και των συνταξιούχων. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τώρα η εισφορά αλληλεγγύης είχε καταργηθεί μόνο για τον ιδιωτικό τομέα. Πλέον και οι εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα αλλά και οι συνταξιούχοι από 1/1 δεν επιβαρύνονται στις αποδοχές τους από εισφορά αλληλεγγύης.

Δέυτερον οι συνταξιούχοι, οι οποίοι για 12 χρόνια είχαν δει τις αποδοχές τους να είναι «παγωμένες», από την 1η Ιανουαρίου «ξεπαγώνουν» με μία αύξηση 7,75%, η οποία αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των συνταξιούχων, με βάση και την προσωπική διαφορά που έχει ο καθένας.

Τρίτον η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η οποία ναι μεν είναι υπό προϋποθέσεις ωστόσο είναι ένα μέτρο το οποίο το ζητούσε η αγορά και υλοποιείται από φέτος, αφορά τη χρήση του 2022 και καταργείται με τις εξής δύο προϋποθέσεις:

1)O τζίρος της επιχείρησης πρέπει να μην ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια ευρώ

2)Η επιχείρηση πρέπει να έχει κάνει τουλάχιστον μία πρόσληψη και αυτόν τον εργαζόμενο θα πρέπει να τον έχει κρατήσει στη θέση του για τουλάχιστον τρεις μήνες

Αγορά ακινήτων

Στην αγορά ακινήτων παγώνουν δύο φόροι προκειμένου να παραμείνει σε ανοδική τροχιά.

Ο 1ος είναι ο ΦΠΑ που αναστέλεται για τα νεόδμητα ακίνητα και ο φόρος υπεραξίας που είναι 15% στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Και οι δύο παγώνουν για δύο χρόνια μέχρι το τέλος του 2024. Επίσης μέχρι το τέλος του 2024 παρατείνεται η έκπτωση φόρου μέχρι 40% για όποιον ανακαινίζει την κατοικία του.

Μειωμένος και υπερμειωμένος ΦΠΑ

Τέλος ο μειωμένος ΦΠΑ 13% παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023 σε μεταφορές, εστίαση, καφέ, κινηματογράφους , σχολές χορού, ενώ ο υπερμειωμένος ΦΠΑ 6% παρατείνεται μέχρι το τέλος του 2023 σε μάσκες, γάντια αντισηπτικά και απολυμαντικά προϊόντα.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.