ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σταϊκούρας: Δεν θα μπούμε σε ύφεση όπως η μισή Ευρώπη

14:05 - 05 Ιαν 2023 | Οικονομία
Σταϊκούρας: Δεν θα μπούμε σε ύφεση όπως η μισή Ευρώπη
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υφίσταται τις επιπτώσεις της παγκόσμιας κρίσης, αλλά τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν θα μπει σε ύφεση όπως η μισή Ευρώπη, επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Όπως είπε στα «Παραπολιτικά 90,1», η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας θα είναι καλύτερη σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, προσθέτοντας ότι η χώρα μας επιτυγχάνει τη μεγαλύτερη μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια.

Επανέλαβε ακόμα πως βασικός στόχος της οικονομικής πολιτικής το 2023 είναι η Ελλάδα να έχει πρωτογενές πλεόνασμα που θα την οδηγήσει και στην επενδυτική βαθμίδα.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο για τριπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης το 2023 σε σχέση με την Ευρώπη και για αύξηση των επενδύσεων φέτος και το 2024.

«Απαιτείται η αύξηση του κατώτατου μισθού»

Ταυτόχρονα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος, ο οποίος θα διατεθεί στην κοινωνία, επισημαίνοντας ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και το market pass δεν έχουν προεκλογικό χαρακτήρα, λέγοντας πως απαιτείται αύξηση του κατώτατου μισθού, η οποία θα πρέπει να είναι τόση, ώστε αφ' ενός να ενισχυθεί το διαθέσιμο εισόδημα αυτών που θα πάρουν την αύξηση και αφ' ετέρου να αντέχει η επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά τις συστημικές τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι αυτές έχουν δεσμευτεί δημόσια να προχωρήσουν σε αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων και κατέστησε σαφές πως η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πιέζει και στο κομμάτι των προμηθειών.

Τέλος, για το ζήτημα των πλειστηριασμών είπε ότι ο εξωδικαστικός μηχανισμός δεν είναι εκεί που ήλπιζε να είναι.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.