ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα σκαριά η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023

08:55 - 11 Ιαν 2023 | Οικονομία
Στα σκαριά η πρώτη έξοδος στις αγορές για το 2023
Στα 7 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ύψος των φετινών εκδόσεων ομολόγων, που έχει προγραμματίσει ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). Υπενθυμίζεται ότι οι εκδόσεις χρέους το 2022 είχαν διαμορφωθεί σε 8,3 δισ. ευρώ.

Με στόχο να παραμείνει ενεργή η επαφή με τους επενδυτές, το οικονομικό επιτελείο δρομολογεί την πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές για το νέο έτος και μάλιστα με 10ετές ομόλογο. Η πρόθεση έχει ήδη γνωστοποιηθεί, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν από τους αρμόδιους φορείς στα τέλη του τρέχοντος μήνα και συγκεκριμένα μετά την αξιολόγηση για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από τον επενδυτικό οίκο Fitch Ratings στις 27 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για ένα τεστ ετοιμότητας για την εγχώρια αγορά, καθώς ενισχύονται οι φόβοι για επιδείνωση της κατάστασης το επόμενο διάστημα. Μάλιστα, το γεγονός αυτό αναμένεται να ανεβάσει το κόστος δανεισμού για το Δημόσιο. Στα πλάνα του ΟΔΔΗΧ βρίσκεται και μία «πράσινη» έκδοση ύψους 1 δισ. ευρώ, κάτι το οποίο ωστόσο θα κριθεί από τις συνθήκες που θα επικρατήσουν αργότερα φέτος στις αγορές.

Το οικονομικό επιτελείο κινείται μεθοδικά προς την πρώτη για φέτος έξοδο στις αγορές, ωστόσο δεν αφήνει χρόνο για χάσιμο, καθώς θέλει να προλάβει τις εκδόσεις χρέους άλλων ευρωπαϊκών χωρών. Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων υποχωρούν στο 5ετές κάτω από το 3,5% και στο 10ετές στην περιοχή του 4,37%. Οι παραπάνω τιμές αποτελούν έναυσμα για την άντληση κεφαλαίων ύψους 2 δισ. ευρώ από τις αγορές, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, με στόχο την αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων, τα οποία διαμορφώνονται σε περίπου 38 δισ. ευρώ.

Οι προσεκτικές, αλλά ταυτόχρονα άμεσες, κινήσεις του οικονομικού επιτελείου βασίζονται στον απώτερο στόχο της κατάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Σε αυτό το πλαίσιο, τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Δημήτρης Τσάκωνας συναντήθηκαν με εκπροσώπους επενδυτικών κεφαλαίων και πιστοληπτικών οίκων στο περιθώριο του συνεδρίου της Capital Link στη Νέα Υόρκη και συζήτησαν μαζί τους για τις πιθανότητες συμμετοχής σε μια νέα ελληνική έκδοση στις αρχές του 2023.

Πάντως, οι οιωνοί είναι θετικοί καθώς οι περισσότεροι οίκοι αξιολόγησης κάνουν μεν λόγο για σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης, αλλά όχι για ύφεση, ενώ και τα ταμειακά διαθέσιμα κινούνται σε ικανοποιητικά επίπεδα, έτσι ώστε να αποτελέσουν κίνητρο για τους ξένους επενδυτές να «ποντάρουν» στην ελληνική οικονομία.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 11 Ιαν 2023
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.