ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΟΟΣΑ: Εύσημα και επισημάνσεις- Πού μπαίνει ο πήχης ανάπτυξης

09:10 - 11 Ιαν 2023 | Οικονομία
ΟΟΣΑ: Εύσημα και επισημάνσεις- Πού μπαίνει ο πήχης ανάπτυξης
Εύσημα για τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει ως τώρα αλλά και για τη δυναμική ανάκαμψη μετά την πανδημία αποδίδει στην Ελλαδα ο Ο.Ο.Σ.Α στην εκθεσή του για τη χώρα. Ωστόσο επισημαίνει κινδύνους αλλά και κάνει συστάσεις σε πτυχές της οικονομικής πολιτικής.

Οπως αναφέρεται από τον Οργανισμό,  το ενεργειακό κόστος και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα “φρενάρουν” την ελληνική οικονομία περισσότερο απ’ όσο έχει προβλέψει το υπουργείο Οικονομικών αλλά και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Συγκεκριμένα, βάζει τον πήχη της φετινής ανάπτυξης στο 5,1% για 2022, ενώ για φέτος δεν “βλέπει” πάνω από 1,1%.  

Ειδικά για τον πληθωρισμό, εκτός καυσίμων και οπωροκηπευτικών, ο ΟΟΣΑ “βλέπει” μεγαλύτερη επιτάχυνση σε σχέση με τον Γενικό Δείκτη. Συγκεκριμένα, για φέτος προβλέπει υποχώρηση του Εναρμονισμένου Δείκτη στο 3,7%, αλλά για το δομικό πληθωρισμό προβλέπει 4%, ενώ για το 2024 βάζει τον πήχη στο 2,3% και 2,5% αντιστοίχως.   

Σε σχέση με τα δημοσιονομικά, ο ΟΟΣΑ σημειώνει ότι τα μέτρα στήριξης καθυστέρησαν την επιστροφή σε πλεονάσματα και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας (για το 2023 προβλέπει πρωτογενές 0,5%). Ο Οργανισμός συνιστά, δε,πρωτογενή 1,5- 2% από εδώ και πέρα.  

Επίσης ο Οργανισμός ζητά διεύρυνση της φορολογικής βάσης, έτσι ώστε οι χαμηλά αμειβόμενοι να πληρώνουν περισσότερο φόρο, με στόχο τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα μεσαία εισοδήματα. Όσο για την υποδήλωση εσόδων από τους ελεύθερους επαγγελματίες, ο ΟΟΣΑ συνιστά ενίσχυση της εφαρμογής των κείμενων διατάξεων, δηλαδή μέτρα κατά της φοροδιαφυγής.  

Άλλα βασικά σημεία της Έκθεσης 

  • Σύσταση για αποφυγή αύξησης του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων  

  • Σύσταση για αύξηση της απασχόλησης των γυναικών με εισαγωγή πιο ευέλικτων μορφών εργασίας  

  • Σύσταση για αντικατάσταση των παροχών σε είδος προς τους ανέργους, με στοχευμένες εισοδηματικές ενισχύσεις  

  • Σύσταση για επιβολή "πράσινου" φόρου στις εκπομπές ρύπων, σε συνδυασμό με στοχευμένα μέτρα για την ενίσχυση των νοικοκυριών 

  • Αύξηση επενδύσεων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς  

  • Σύσταση για υποχρεωτική ασφάλιση όλων των κτιρίων έναντι ακραίων καιρικών φαινομένων 

Screenshot 790

 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.