ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει κορυφωθεί- Δύσκολο το 2023

11:59 - 18 Ιαν 2023 | Οικονομία
ΔΝΤ: Ο πληθωρισμός πιθανότατα έχει κορυφωθεί- Δύσκολο το 2023
Η αναπληρώτρια γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο (ΔΝΤ), Γκιτά Γκοπίνατ, εκτίμησε ότι ο πληθωρισμός μάλλον έχει φτάσει στην κορύφωσή του.

Σε ομιλίας της στο Bloomberg, από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, η ίδια αναγνώρισε ότι η οικονομία έχει επιδείξει σημάδια ανθεκτικότητας, ωστόσο τόνισε ότι ορισμένα από τα «πιο επίμονα στοιχεία» του πληθωρισμού, όπως ο τομέας των υπηρεσιών εξακολουθούν να παρουσιάζουν ανοδική τάση σε ορισμένες χώρες.

Η ίδια πρόσθεσε πως το 2023 θα είναι μια «δύσκολη χρονιά».

Οι νέες προβλέψεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια οικονομία, που αναμένονται στο τέλος του μήνα, θα είναι «κοντά σε αυτές που παρουσιάσαμε τον Οκτώβριο», διαβεβαίωσε. «Μετά από τρεις γύρους υποβαθμίσεων, τουλάχιστον δεν έχουμε ένα χειρότερο αποτέλεσμα που να κοιτάζουμε αυτή τη στιγμή», εξήγησε.

Η Γκοπινάτ πρόσθεσε ότι βλέπει σημάδια ανθεκτικότητας στην παγκόσμια οικονομία. Η ανάπτυξη θα πιάσει πάτο φέτος και θα βελτιωθεί στο δεύτερο μισό του 2023 και μετά το 2024, εκτίμησε.

Χθες, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα υπογράμμισε πως αυτή τη στιγμή δεν βλέπει υποβάθμιση στην οικονομία, ωστόσο «η ανάπτυξη το 2023 θα επιβραδυνθεί».

«Η πρόβλεψή μας είναι ότι θα υποχωρήσουμε κατά μισή ποσοστιαία μονάδα εντός του 2022. Τα καλά νέα όμως είναι ότι αναμένουμε ότι η ανάπτυξη θα φτάσει στο κατώτερο σημείο φέτος και το 2024 θα είναι μια χρονιά κατά την οποία θα δούμε επιτέλους την παγκόσμια οικονομία με ανοδικές τάσεις».

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.