ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κεντρικοί τραπεζίτες: Δύσκολη η «επιστροφή» του πληθωρισμού-Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις

14:22 - 21 Ιαν 2023 | Οικονομία
Κεντρικοί τραπεζίτες: Δύσκολη η «επιστροφή» του πληθωρισμού-Μην υποτιμάτε τις επιπτώσεις
Μπορεί τα μηνύματα των τελευταίων ημερών να είναι θετικά όσον αφορά στην πορεία της οικονομίας για το 2023, ωστόσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να προειδοποιούν ότι η επιστροφή του πληθωρισμού στα επιθυμητά επίπεδα δεν θα είναι μια εύκολη υπόθεση.

Μιλώντας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, και όπως μεταδίνουν οι FT,  ο Thomas Jordan, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, προειδοποίησε ότι η επιστροφή του πληθωρισμού από τα «πολύ υψηλά» επίπεδα μπορεί να είναι δύσκολη χωρίς κάποιο σημαντικό οικονομικό πόνο.

«Μην υποτιμάτε τις δευτερογενείς επιπτώσεις. Οι εταιρείες δεν διστάζουν πλέον να αυξήσουν τις τιμές και αυτό είναι ένα σημάδι ότι δεν θα είναι εύκολο να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο 2%», ήταν το μήνυμά του.

Ωστόσο, ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει ότι η μείωση του πληθωρισμού θα μπορούσε να γίνει με «περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις», αλλά δεν μπορεί να δώσει εγγυήσεις.

Από την πλευρά του, ο Larry Summers, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ επεσήμανε ότι δεν πιστεύει πλέον πως οι προσδοκίες για τα επιτόκια της αγοράς ήταν ξεκάθαρα λανθασμένες. Ωστόσο,  θεωρεί ότι τα σενάρια στα οποία τα επιτόκια καταλήγουν υψηλότερα από ό,τι αναμένουν οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι πολύ πιο πιθανά από εκείνα στα οποία τα επιτόκια καταλήγουν χαμηλότερα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Summers τόνισε ότι θα ήταν «σοβαρό λάθος» για τις κεντρικές τράπεζες ή τις κυβερνήσεις να αυξήσουν τους στόχους για τον πληθωρισμό από το επίπεδο του 2%, όπως συνέστησαν ορισμένοι οικονομολόγοι».

Η υπόθεση ότι η χαλάρωση του πληθωριστικού στόχου θα είναι σωτήρια αποτελεί μεγάλο λάθος, το οποίο εν τέλει θα είχε αντίστροφα αποτελέσματα, όπως είχε και με έντονο τρόπο κατά τη δεκαετία του 1970».

«Μου φαίνεται ότι έχοντας αποτύχει να επιτύχουμε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό... η εγκατάλειψή του θα προκαλούσε σημαντική ζημιά στην αξιοπιστία», κατέληξε. 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.