ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ESM: Εγκρίθηκε η μεταβίβαση 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα

15:33 - 02 Φεβ 2023 | Οικονομία
ESM: Εγκρίθηκε η μεταβίβαση 603 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα
«Πράσινο φως» για τη μεταβίβαση στην Ελλάδα 603 εκατομμυρίων ευρώ από τις αγορές ελληνικών ομολόγων, έδωσε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενώ παράλληλα επιβεβαίωσε τον μόνιμο μηδενισμό για πρώτη φορά του επιπρόσθετου επιτοκιακού περιθωρίου από το 2023 και μετά.

Πιο συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM ανακοίνωσε ότι μειώνει στο μηδέν το step-up margin (προσαύξηση επιτοκίου) σε δάνεια προς την Ελλάδα την περίοδο μεταξύ 17 Ιουνίου 2022 και 31 Δεκεμβρίου 2022, στα πλαίσια των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν για τη χώρα το 2018.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η αξία αυτή της μείωσης ανέρχεται στα 122,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να μειώσει επιπλέον να μειώσει το step-up margin στο μηδέν από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά.

«Η Ελλάδα έχει σημειώσει συνεχή πρόοδο όσον αφορά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, ενώ αντιμετωπίζει ικανά τις προκλητικές οικονομικές συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είχαν εκδώσει θετική αξιολόγηση σχετικά με τις μεταρρυθμιστικές δεσμεύσεις της Ελλάδας που θα ολοκληρώνονταν έως το φθινόπωρο του 2022. Έτσι, άνοιξε ο δρόμος για αυτήν τη δόση των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους που συνδέονται με τις ανωτέρω δεσμεύσεις. Η συνολική αξία όλων των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους ανέρχεται σε 11,5 δισεκατομμύρια ευρώ», υπογράμμισε ο Διευθύνων Σύμβουλος του ESM και Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Πιερ Γκραμένγκα.

Παράλληλα, όπως τόνισε ο ίδιος: «Χάρη στις ολοκληρωμένες μεταρρυθμίσεις που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, η οικονομία της έχει γίνει πολύ πιο δυναμική και ανθεκτική. Η χώρα βγήκε από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας και η οικονομική ανάπτυξη ήταν από τις υψηλότερες στην ΕΕ το 2022. Η υπεύθυνη και βιώσιμη δημοσιονομική πολιτική πρέπει να παραμείνει προτεραιότητα και πρέπει να συνεχιστούν περαιτέρω προσπάθειες, ιδίως όσον αφορά τη μείωση και την εξυγίανση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, της μεταρρύθμισης της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της εργατικής νομοθεσίας». 

{https://twitter.com/ESM_Press/status/1621107594172440578}

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.