ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιδοτήσεις ρεύματος: Πάνω από €1.100 το όφελος για ένα νοικοκυριό

11:26 - 04 Φεβ 2023 | Οικονομία
Επιδοτήσεις ρεύματος: Πάνω από €1.100 το όφελος για ένα νοικοκυριό
Όφελος περισσότερο από 1.100 ευρώ έχει ένα μέσο νοικοκυριό το τελευταίο επτάμηνο από την εφαρμογή του μηχανισμού επιβολής πλαφόν στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών και την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής των τιμολογίων.

Ειδικότερα, το παραπάνω ποσό προκύπτει ως όφελος για ένα νοικοκυριό που καταναλώνει 500 κιλοβατώρες το μήνα με βάση το οικιακό τιμολόγιο της ΔΕΗ για την περίοδο από τον Αύγουστο του 2022 έως και τον Φεβρουάριο του 2023.

Χωρίς τις επιδοτήσεις ένα νοικοκυριό θα πλήρωνε την περίοδο αυτή μόνο για την αξία της ενέργειας 1667 ευρώ, ωστόσο με την εφαρμογή των επιδοτήσεων το ποσό αυτό κατέβηκε στα 546,5 ευρώ.

Οι επιδοτήσεις για τον Φεβρουάριο

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, οι επιδοτήσεις για τον Φεβρουάριο διαμορφώνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τους προηγούμενους μήνες καθώς λόγω της πτώσης των διεθνών τιμών μειώθηκαν δραστικά τα τιμολόγια των προμηθευτών.

Ενδεικτικά το αρχικό τιμολόγιο της ΔΕΗ για το Φεβρουάριο είναι 199 ευρώ ανά μεγαβατώρα ενώ τον Σεπτέμβριο είχε φθάσει στα 788 ευρώ και τον Οκτώβριο κοντά στα 600 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι είναι αντίστοιχα μειωμένο το ποσό που θα πρέπει να εκταμιεύσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης προκειμένου η τελική τιμή της κιλοβατώρας να παραμείνει στο επιθυμητό επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο κ. Σκρέκας το συνολικό κονδύλι των επιδοτήσεων στο ρεύμα το τελευταίο 18μηνο, από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης διαμορφώνεται στα 8,2 δισ. ευρώ.

Τον Φεβρουάριο η επιδότηση είναι 95 εκατ. ευρώ ενώ το Σεπτέμβριο όταν οι τιμές έφθασαν στο μέγιστο οι επιδοτήσεις ξεπέρασαν το 1,9 δισ. ευρώ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.